spot_img
Annonsspot_img

Räddaren i nöden: Läcksökaren Bruno

Vattenläckage är aldrig roligt – oavsett om det är inomhus eller utomhus. Utdragna läcksökningar, klagomål från medlemmar och fakturor med höga belopp. Det första man behöver göra är att lokalisera läckaget, något som i många fall är lättare sagt än gjort.

Men ett företag har hittat en ganska unik lösning – och tar hjälp av människans bästa vän. 

Företaget Hundägarservice Specialsök har tränat upp två hundar som hjälper kunder att hitta läckor i både dricksvatten- och fjärrvärmeledningar. Företaget har bland annat hjälp samfälligheter och kommuner med att lokalisera läckage.

Susanne Kihl, grundare och ägare, har en lång erfarenhet av att träna upp och jobba med hundar. Hon har bland annat försett flygvapnet och militärpolisen med bevakningshundar. Hon har tränat minhundar och en rad andra typer av specialsökhundar. 

– Hunden Bruno är en cockerspanieln som söker efter läckage i dricksvattenledningar, och Jeckov är en Schäfer som söker efter fjärrvärmeläckage. En ung schäfertik är också påväg in för att söka fjärrvärmeläckage som ska ta över stafettpinnen efter Jeckov, säger Susanne Kihl. 

Sex månader för att träna upp hunden

Att hon valde inriktningen läcksökning var bland annat av nyfikenhet, men också för att det fanns ett behov. Hon både läste och hörde om diverse vattenläckor i området, och insåg att det var ett stort problem. Det resulterade i några samtal till närliggande kommuner – där Tjörn kommun nappade. 

– Då började jag träna hunden för det helt enkelt, men om det skulle fungera eller inte visste jag faktiskt inte. Jag vet att det finns hundar som gör det här, men det är många faktorer som spelar in. Men efter ungefär 6-10 månader var hunden färdigutbildad och sökte skarpt, säger Susanne.  

TIll en början var det ett pilotprojekt hos Tjörn Kommun, som tog hjälp av hunden Bruno för att hitta olika typer av läckage på lokala vattenledningar. Det visade sig vara ett lyckad projekt. 

Rekordet, alltså djupaste läckaget som de har lokaliserat, ligger på nära två meters djup. Då handlade det om ett läckage på en vattenledning. 

– Hunden går på doftbilden, och vatten kan ju ta sig en bit. Hunden kan alltså markera runt omkring en läcka, vilket är perfekt för att ringa in ett läckage, oavsett storlek, säger Susanne. 

Hittar läckage på två meters djup

För fjärrvärmeledningar spelar flera faktorer in. Material och isolering kan både försvåra och förenkla läckspårningen, men även här har hunden markerat läckage på runt en meters djup. Susanne Kihl berättar att den markering som varit längst från själva läckaget var 14 meter. I det här fallet fanns varken larmtrådar eller synligt läckage att ta hjälp av. 

– Men hade hunden inte lagt markeringen hade de behövt undersöka nära 300 meter av ledning, säger hon. 

Fördelarna med hundspårning är flera, berättar Susanne. Hunden har inte hänsyn till väder och vind. De utför sitt arbete i snö såväl regn. Även störningsfaktorer från omgivningen har inte lika mycket inverkan på resultatet. 

– Först och främst är det ett hjälpmedel till den övriga tekniken. Men det går också snabbare, och är ofta kostnadseffektivt, säger Susanne Kihl.