Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har beslutat att fastställa ett stämmobeslut om val av styrelse. Beslutet innebär att den tidigare domen från Mark- och miljödomstolen upphävs, och samfällighetsföreningen vinner målet.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareVid samfällighetsföreningens årsstämma beslutades att välja sju av åtta föreslagna kandidater till styrelsen. Valet genomfördes genom sluten omröstning, där medlemmarna fick rösta ja eller nej för varje enskild kandidat. Upplägget ifrågasattes dock av en medlem som menade att valet inte skett i enlighet med föreningens stadgar och gängse föreningsrättsliga principer. Medlemmen tog frågan hela vägen till Mark- och miljödomstolen.
Mark- och miljödomstolen fann att stämmans beslut om styrelseval inte tillkommit i behörig ordning – och upphävde beslutet. Samfällighetsföreningen överklagade domen till MÖD.
Mark- och miljööverdomstolen landade i en annan bedömning än den tidigare instansen. Domstolen konstaterade att det inte finns några särskilda lagregler i lagen om förvaltning av samfälligheter som styr hur personval ska genomföras i en samfällighetsförening. Därför kan föreningar själva välja metod, så länge stadgarna följs och alla kandidater behandlas rättvist.
Domstolen fann vidare att den använda metoden, där varje kandidat prövats individuellt, inte stred mot vare sig lagen om förvaltning av samfälligheter, föreningens stadgar eller annan tillämplig författning. Eftersom det föreskrivna antalet ledamöter i stadgarna uppfylldes och valet genomfördes med lika möjligheter för alla kandidater bedömde MÖD att beslutsmetoden var fullt tillåten.
Rättegångskostnader
Medlemmen ålades av MÖD att betala samfällighetsföreningens rättegångskostnader i såväl Mark- och miljödomstolen som MÖD med cirka 128 750 kronor.