Ansvarsfrihet för styrelsen är en obligatorisk punkt vid den ordinarie föreningsstämman i alla samfällighetsföreningar. En punkt brukar klubbas igenom utan att medlemmarna egentligen begriper innebörden. Vi har pratat med Björn Lundén om ämnet.
✔ Det innebär vägrad ansvarsfrihet ✔ Så bör ni ställa frågan på stämman ✔ Så går det ofta till när styrelsen får ansvarsfrihet

Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Alla i styrelsen får ett eget inlogg
- Alla i styrelsen får ett exemplar av tidningen
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,745 kr
Välj och gå vidare- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1.495 kr
Välj och gå vidareVid beslutet om att bevilja eller vägra ansvarsfrihet för styrelsen finns ett så kallat minoritetsskydd för att inte en majoritet ska kunna köra över en minoritet, påpekar Björn Lundén. Därför räcker det med att minst tio procent av antalet röstberättigade i föreningen röstar emot ansvarsfrihet, det vill säga för att vägra ansvarsfrihet.
– Dessa tio procent måste då förstås vara närvarande vid stämman. Alternativet är att en majoritet av de närvarande på stämman röstar för att vägra ansvarsfrihet.
Björn lyfter fram ett exempel för att praktiskt förklara hur minoritetsskyddet fungerar. En samfällighetsförening har 100 röstberättigade medlemmar. På den ordinarie föreningsstämman är 36 röstberättigade medlemmar närvarande. Dessutom är ytterligare åtta boende där, men de har ingen rösträtt, eftersom varje fastighet bara har en röst. Så dessa åtta bortser vi ifrån.

Ordföranden vid stämman säger: ”De som röstar för beslutet att vägra styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret räcker upp handen.” Fem händer åker upp. Alltså får styrelsen ansvarsfrihet.
– För att styrelsen i det här fallet skulle vägras ansvarsfrihet behöver minst tio händer, motsvarande tio procent av föreningens röstberättigade medlemmar eller fler, ha räckts upp.
Majoritetsbeslut kan bli aktuellt när det är ett litet antal medlemmar närvarande på stämman. Björn Lundén hänvisar till exemplet, och säger att om bara 16 personer dyker upp på stämman (som förstås måste ha utlysts på ett korrekt sätt), räcker det med att en majoritet på nio personer av de närvarande, röstar för att vägra ansvarsfrihet för att styrelsen inte ska få ansvarsfrihet.
Beviljad ansvarsfrihet är ett löfte. Om föreningsstämman ger styrelsen ansvarsfrihet innebär det att föreningen inte kan rikta ansvarstalan i domstol mot styrelsen för en ekonomisk skada som styrelsen kunde ha åsamkat föreningen under det senaste räkenskapsåret. Punkt slut, säger Björn Lundén, och påpekar att många tror att ansvarsfriheten är ett godkännande av förvaltningen eller liknande, men så är det inte.
– Utan det handlar enbart om att föreningen inte kan väcka talan i domstol.
Det förekommer att en medlem vänder sig till domstol och klandrar beslutet om att ge styrelsen ansvarsfrihet. Björn Lunden berättar om några rättsfall där medlemmen anser att det var felaktigt att ge styrelsen ansvarsfrihet när styrelsen bevisligen hade ägnat sig åt korruption.
– Men domstolen agerar iskallt att stämman är i sin fulla rätt att bevilja ansvarsfrihet i alla fall. Eller att vägra ansvarsfrihet även åt en fläckfri styrelse. Huvudsaken är att beslutet har fattats i korrekt ordning, förklarar Björn.
Innebär då vägrad ansvarsfrihet att föreningen automatiskt kommer att väcka skadeståndstalan mot styrelsen? Björn Lundén svarar att det inte alls behöver betyda det. Efter att styrelsen har vägrats ansvarsfrihet fortsätter ofta stämman som vanligt – och det förekommer även att styrelsen ändå blir omvald.
– Det beror ofta på att stämman inte har förstått riktigt vad vägrad ansvarsfrihet innebär. Medlemmarna ser det som en missnöjesyttring, som en knäpp på näsan åt styrelsen. Och Björn bedömer att av de få fall av vägrad ansvarsfrihet som förekommer är det ännu färre som leder till skadeståndstalan.
Mer att tänka på
- Vi passar på att fråga Björn Lundén vad mer det är att tänka på när det gäller ansvarsfrihet.
- Utgångspunkten i beslutet om ansvarsfrihet är att det gäller hela styrelsen i en klump. Men det är inget som hindrar att man tar beslutet på individnivå, det vill säga att bara vissa ledamöter vägras ansvarsfrihet.
- Revisorns roll är att han eller hon föreslår stämman att bevilja eller vägra ansvarsfrihet. Revisorn beslutar alltså inte; det är stämmans beslut.
- Man tycker att styrelseledamöterna skulle vara jäviga i beslutet om ansvarsfrihet. Men rent tekniskt fungerar det inte så, i och med att det är ett negativt beslut. Om styrelseledamöterna låter bli att räcka upp handen efter ordförandens fråga, kan det ju inte räknas som jäv. Dock brukar ledamöterna lämna lokalen om det uppstår en infekterad debatt om ansvarsfriheten.
- Om det finns saker som inte kommit till stämmans kännedom, kan föreningen ändå väcka talan, men detta är ovanligt.
- Ansvarsfriheten gäller det gångna verksamhetsåret, alltså fattas den period som ligger mellan bokslutsdagen och stämmodagen. Den tiden får styrelsen ansvarsfrihet för först vid nästa års ordinarie föreningsstämma.
- Ett beslut om beviljad eller vägrad ansvarsfrihet kan inte rivas upp av en senare föreningsstämma.
- Ansvarsfrihet kan bara beslutas vid ordinarie föreningsstämma, inte vid extra föreningsstämma.
Källa: Björn Lundén
Exempel från Mark- och miljödomstolen
I fallet bokförde styrelsen felaktigt byggnader som tillgångar – och genomförde därefter en utdelning till medlemmarna. Trots att domstolen konstaterade att bokföringen och utdelningen var felaktig, och även resulterade i att föreningen förlorade i domstolen, menade den samtidigt att inget formellt fel hade gjorts på föreningsstämman – och att ansvarsfriheten därför inte skulle strykas.
Källa: Domstolen