Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln så behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem
klickar du här för att logga in.
En sluten omröstning betyder att röstningen sker på ett sådant vis att stämman inte kan se vad medlemmarna röstar för eller emot. Det betyder att medlemmarna exempelvis röstar via en blankett.
Sluten omröstning kan egentligen ske på önskan från medlemmar i vilken fråga som helst. I Lantmäteriets normalstadgar står det bland annat att röstning kring personval ska med sluten omröstning om någon begör det. På samma sätt kan stadgarna reglera hur stämman faktiskt ska använda sluten omröstning i andra scenarion.
Stämman kan begära sluten omröstning i frågor som av någon anledning är känsliga. Å andra sidan finns det omröstningar där en sluten omröstning kan vara negativ. Men det underliggande syftet är helt enkelt att vissa sakfrågor eller omröstningar kräver anonymitet, och att det finns en demokratisk föreningsrätt att begära en sluten omröstning.
Stadgarna reglerar
I stadgarna kan det exemeplvis stå att en föreningen ska genomföra en sluten votering om en sakfråga om en medlem på stämman begär det, oavsett fråga. I andra föreningar kan stadgarna säga att en sluten omröstning ska ske om stämman röstar för det med enkel majoritet. Stadgarna kan också säga att sluten omröstning inte är tillåtet vid beslut i sakfrågor.
Viktigt att ha i åtanke är att en sluten omröstning bara fungerar om stämman röstar enligt huvudtalsmetoden, eller om alla medlemmar har samma andelstal. Röstar ni om en sakfråga av ekonomisk betydelse, och medlemmarna har olika andelstal, kommer det ändå gå att hänföra en röst till en medlem genom andelstalen. Voteringen blir alltså inte hemlig, vilket förtar hela syftet med sluten omröstning.
Kan en medlem alltid begära sluten omröstning?
Ja, om stadgarna tillåter det. Det finns alltså ingenting som stoppar en sådan begäran, även om stämman kanske inte tycker att det är nödvändigt. Därför är det viktigt att se över föreningens stadgar – och vid behov införa regleringar och tydliga riktlinjer när det kommer till frågor som sluten omröstning.
”Å andra sidan finns det omröstningar där en sluten omröstning kan vara negativ. ”
Har ni något exempel på det?
Hej Mikael,
Tack för din fråga. Vid känsliga frågor som kräver transparens eller när det föreligger någon typ av misstro mot styrelsen, som sen kan påverka trovärdigheten vid rösträkning. Givetvis inget som hör till vanligheterna, men det kan vara värt att poängtera att en sluten omröstning inte alltid är rätt alternativ.
En fråga om att styrelsen har medverkat till att blockera utfarten och anlagt en annan utfart
som inte stämmer överens med Lantmäteriets Förättning av Gemensamhetsanläggningen.
Har ansökt hos Kronofogden om vanlig handräckning mot den Samfällighetsförening som jag är delägare i.
Styrelsen avser att ta en medlemsomröstning om Föreningen kan få majoritet för den
genomförda blockeringen av utfarten. Kommer att begära sluten omröstning eftersom frågan
troligtvis kommer att avgöras i domstol, eller ansökan om Omprövning av Gemensamhetsanläggningen.
Mvh Hagbert.