Annons

Lokal energidelning befrias från skatt – öppnar upp för energidelning

Fastighetsägare i stadsdelen Tamarinden, Örebro, har fått besked från Skatterättsnämnden: De gemensamma solcellsanläggningarna som fastighetsägarna installerar på sina byggnader ska betraktas som enskilda installationer, och den elenergi som delas ska inte beskattas.

Beskedet, som kom den 27 mars, är ett viktigt steg för hållbar stadsutveckling och kan påverka utvecklingen av klimatsmarta stadsdelar både i Örebro och nationellt, skriver Örebro kommun i ett pressmeddelande. 

Energimarknadsinspektionen beslutade i januari att fastighetsägarna själva får bygga och äga delningsnätet i området Tamarinden. Det senaste beslutet från Skatterättsnämnden innebär att fastighetsägare kan koppla samman sina solcellsanläggningar – utan att behöva betala skatt på den delade elen.

– Skattefri energidelning är en förutsättning för att kunna genomföra energidelningen i Tamarinden. Det är en seger för oss alla, som hjälper oss att klara framtidens klimatutmaningar och bidrar till en hållbar elförsörjning i en klimatsmart stad, säger Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande på Örebro kommun.

Tidigare har Skatteverket tolkat lagen om skatt på energi så att ihopkopplade solcellsanläggningar mellan olika fastighetsägare skulle beskattas som en gemensam anläggning. Skatterättsnämnden har nu beslutat att solcellsanläggningar som är anslutna till ett lokalt nätverk ska ses som separata enheter, vilket förändrar förutsättningarna för lokal energidelning.

– Beskeden från Skatterättsnämnden och Energimarknadsinspektionen banar väg för att bygga lokala energisystem på ett nytt sätt och kommer förändra sättet att bygga moderna stadsdelar. Vi är mitt uppe i en kursändring och i framtiden kommer vi se på besluten som avgörande delar av den energiomställning som nu pågår, säger Jonas Tannerstad, chef för el- och automation på ÖrebroBostäder.

Beslutet att tillåta flera separata solcellsanläggningar att vara sammankopplade i ett lokalt nätverk öppnar upp för fastighetsägare och föreningar i hela Sverige att bidra till energiproduktion och minska sin miljöpåverkan.

– Beskedet är en viktig milstolpe för Sverige i arbetet med att skapa hållbara och klimatsmarta stadsdelar. Det visar att det är möjligt att anpassa vår lagstiftning för att främja lokal energiproduktion och samtidigt dela energi på ett smart och effektivt sätt, utan ekonomiska påföljder. Det är ett steg i rätt riktning för att uppnå våra nationella klimatmål och för att inspirera andra städer att följa exemplet från Tamarinden, säger kommunalråd Kemal Hoso (S).

Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här