spot_img
Annonsspot_img

Förenkla styrelsearbetet med rätt bokföringsprogram

Samfällighetsföreningar har nyligen blivit skyldiga att redovisa moms i en större utsträckning. 

En viktig del av den löpande bokföringen är att ha en strukturerad hantering av alla inkomster och utgifter. Först och främst bör föreningen ha ett bankkonto där alla in- och utbetalningar hamnar. 

– Genom att ta vara på händelserna på banken och föra över till ditt bokföringsprogram minskar risken för fel och bokföringen automatiseras, säger Åsa Fredriksson på Speedledger.

Kanonerbjudande för samfällighetsföreningar

Just nu har vi ett erbjudande för samfälligheter! Beställ idag och få 50% rabatt på första året på vårt föreningspaket.

Besök Speedledger för att ta del av erbjudandet.

Varför är det bättre med ett molnbaserat bokföringsprogram?

I en samfällighetsförening händer det ibland att man behöver byta kassör av olika anledningar. Använder föreningen då ett lokalt installerat program som är fast på en dator eller har all bokföring i pärmar kan bytet bli väldigt krångligt. 

– Använder föreningen istället ett molnbaserat program blir bytet av kassör mycket enklare. När programmet är webbaserat behöver ni bara ha tillgång till internet för att komma åt bokföringen, säger Åsa Fredriksson. 

Bokföringen sparas i molnet vilket innebär att om kassörens dator kraschar så ligger er bokföring fortfarande trygg och sparad i molnet. Med ett molnbaserat program kan du ofta lägga till och administrera användare för att till exempel styrelsen ska kunna se olika rapporter. 

– Hos oss kan du ha hur många användare du vill utan extra kostnad. Genom att lägga upp dem som separata användare slipper du skriva ut och skicka rapporter fram och tillbaka.

Håll koll på likviditeten

En annan viktig del i bokföringen är att hålla koll på föreningens likviditet. Det vill säga att föreningen har tillräckligt med pengar att betala fakturor och avgifter. Idag skapar de flesta moderna bokföringsprogram upp automatiska rapporter under tiden du bokför. Att hela tiden ha en uppdaterad resultatrapport, balansrapport och huvudbok underlättar den ekonomiska överblicken och sparar tid för kassören. 

– Vi rekommenderar alla samfällighetsföreningar att använda ett godkänt bokföringsprogram att bokföra i. Det händer ibland att föreningar väljer att bokföra i en hemmabyggd lösning eller excelark. Att bokföra i excel eller liknande är dock inte tillåtet enligt bokföringslagen. Detta eftersom du kan ändra på poster i efterhand utan att det syns, vilket är något som bokföringslagen kräver. Då är det viktigt att tänka på att skatteverket inte godtar det som godkänd redovisning. Det kan dessutom lätt bli rörigt om samfälligheten skulle behöva byta kassör.

Förkunskap blir mindre viktigt med rätt verktyg

I styrelsen varierar kunskapen inom ekonomi och bokföring. En erfaren kassör som flyttar kan innebära att en mindre erfaren kassör får ta över rollen. Då blir det viktigt att enkelt kunna sätta sig in i befintligt system och få den hjälp som behövs.

– Med SpeedLedger e-bokföring behöver du ingen förkunskap i ekonomi. Du slipper ha koll på debet & kredit och du undviker både risk för fel och manuell registrering tack vare koppling till din bank. Dessutom har vi bokföringsrådgivning på mail, chat och telefon som en hjälpande hand om det behövs. Mycket uppskattat av föreningar, och ingår i priset!

Missa inte vår kostnadsfria webbkurs: Moms i praktiken

Ingående moms och utgående moms, hur sköter man egentligen sin momsredovisning på rätt sätt? Vi ger dig exempel med förklaringar runt moms och hur allt fungerar i praktiken.

Besök Speedledger för att se webbkursen.