spot_img
Annonsspot_img

Föreningen byggde fibernät – investerade 14 Mkr

I området Bara, strax utanför Malmö, hittar man en samfällighetsförening med det något udda namnet ”Bara fiber”. Vid en snabb googling kan man konstatera att det också handlar om just fibernät. 

– Det var ett gäng entusiaster som genom villaföreningen på orten drog igång arbetet och kollade hur intresset såg ut. Man ansåg att kommunen inte prioriterade området i frågan. De insåg att man kunde också gå break even ganska snabbt, vilket bidrog till att intresset blev ganska högt, säger Jonas Nordström, styrelseledamot i föreningen sedan sex år.

Det var i slutet av 2013 som villaägarna i området Bara gick ihop och grundade föreningen för att sedan bygga ut ett helt eget fibernät. Föreningen lånade upp totalt 14 Mkr, och cirka 450 fastigheter i området hoppade på tåget direkt, varav några var lokala företag.

 – Men vi har en maxpotential på 830 anslutningar.  När boende i området märkte att det faktiskt blev verklighet så började fler anmäla sig. Ganska snabbt rasslade över 100 medlemmar till in, säger Jonas.

Alla kan påverka

Tack vare att fibernätet ägs genom en samfällighetsförening kan alla medlemmar påverka genom motioner och årsstämma. 

– Vi fick en förfrågan om vi verkligen behövde TV i utbudet, som ändå står för en stor del av kostnaden. Eftersom vi har en del äldre i föreningen som kanske inte har så bra koll på IPTV så valde vi att ha kvar det i utbudet. Men det är ett exempel på hur man kan vara med och påverka, säger han.

Men att drifta en fibernätanläggning som lekmannastyrelse är inte helt enkelt. Det är mycket att sätta sig in i, och vid eventuella avbrott måste man agera snabbt. I samband med rotation i styrelsen försvinner också mycket kunskap, menar Jonas Nordström. 

– Första generationens styrelse fanns kvar när jag kom in, men de är inte med längre. Det är ett vanligt problem, vi tappar både kultur och information vid överlämnandet. Detta är ändå hyfsat viktiga saker. Därför har vi valt att saxa styrelsen, så hälften sitter alltid kvar efter en stämma. Det ger lite stabilitet. 

Läs också: När elbilsladdning inte står med i anläggningsbeslutet – och vad det kostar

När skjuter ingen hare

Idag består styrelsen av totalt åtta styrelsemedlemmar. Jonas Nordström, Martin Neckmar och Daniel Fröler är de som har suttit längst i den sittande styrelsen. 

– Som tur är har vi några av de gamla kvar i föreningen så det går alltid att lyfta luren och ringa. Men det är lite 24/7, rätt som det är så plingar det i telefonen eller Messenger och någon som har frågor eller problem.

Styrelsetrion berättar att man inte har haft några större problem med leverantörer – förutom en. Som tur var lyckades föreningen parera försöket och gick istället vidare med en annan leverantör.

– En tjänsteleverantör som hade smugit in i avtalet att de efter fem år hade rätt att ta över hela nätet. De försökte rent av blåsa både föreningen och styrelsen, säger Jonas. 

Tacksamt ekonomiskt läge gav snabb avkastning

Tack vare ett gynnsamt ekonomiskt läge kunde föreningen låna upp beloppet till relativt låga räntor. Det resulterade i att man hade betalat av hela lånet redan 2019. Idag njuter föreningens medlemmar av högkvalitativt internet till svårslagna priser.

2016 blev föreningen dessutom nominerad i EU:s “European Broadband Awards” för sitt projekt och fick dessutom en plats på prispallen. Ett årligt event som uppmärksammar “framgångsrika infrastrukturer och enastående bredbandsprojekt i Europa.” 

– Det vi gjorde var väldigt innovativt och modigt. Det handlade om nästan 15 Mkr som skulle lånas in och investeras i projektet, upphandlingar skulle göras, vägar grävas upp, säger Daniel Fröler.

– Samtidigt var detta inte så vanligt för den här tiden, fyller Martin Neckmar i.

Tvist slutade i dur

Men resan har inte varit spikrak. I drygt fem års tid låg man i strid med Skatteverket om huruvida anläggningen omfattas av momsplikt. Föreningen gick vinnande ur kampen – och fick tillbaka all inbetald moms. Totalt fick föreningen tillbaka 2,7 Mkr från Skatteverket, pengar man använde för att amortera på lånet.

Idag ligger avgiften på 260 kronor per månad. I medlemmarnas paket ingår bland annat Bredband 1000/1000 Mbit/s, TV och streamingtjänster. Ett pris som är svårt att få hos andra, menar Jonas, och uppskattar att prisnivån är minst dubbelt så hög för motsvarande utbud hos en annan aktör.

– Samtidigt finns det inte några krav på vinster eller så, vilket gör att det går att pressa priserna. Vi ser faktiskt potentiella prissänkningar framöver, något jag tror att vi är ganska ensamma med i den här ekonomin, säger Jonas.