Annons

Så mycket kostar en syssloman – län för län

Om samfälligheten inte kan tillsätta en ordinarie styrelse kan Länsstyrelsen tillsätta en syssloman som tar över styrelseuppgifterna. Men sysslomannen är inte gratis – och kostnaden kan variera beroende på vilket län föreningen ligger i. 

Samtidigt är det meningen att kostnaden ska kännas, menar vägförvaltaren och sysslomannen Mats Olsson. Länsstyrelsen har ingen ovillkorlig skyldighet att tillsätta en syssloman innan man bedömer om det faktiskt finns ett behov. Att sysslomän tillsätts är ovanligt – men det händer.

Det Länsstyrelsen som sätter arvodet för den tillsatta sysslomannen, ett arvode som kan variera beroende på var i landet samfälligheten ligger. 

Mats Olsson, vägförvaltare, menar att arvodet är relativt högt. Kostnaden ska kännas i föreningen, eftersom det ska skapa incitament till att faktiskt tillsätta en ordinarie styrelse. 

– De vill att de ska ligga på den nivån för att det ska sätta press på föreningen. När sysslomannen kommer in i vägföreningen så vill ju Länsstyrelsen att det här beloppet ska kännas av i räkenskaperna, så att föreningen faktiskt tar tag i sin organisation. 

Mats Olsson, Vägförvaltare för samfällighetsföreningar.

Arvodet beslutas av Länsstyrelsen och faktureras periodvis efter nedlagda timmar. Det omfattar allt från medverkan på stämmor till sedvanligt styrelsearbete.

– Jag har varit med om att föreningar inte har kunnat betala ut pengar initialt, men det är ovanligt. Det ligger ofta i föreningens intresse att någon kommer in och hjälper till. 

Det är samfällighetsföreningen som betalar arvodet till sysslomannen, och som nämnts tidigare är arvodet högre än ett motsvarande styrelsearvode. 

Så mycket kostar en syssloman i ditt län:


Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här