Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Teckna medlemskap & få 1 biljett på köpet
- 1 st biljett till Samfällighetsdagen 2024
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1 495 kr / år
(Betalas årsvis)
Välj och gå vidareBli medlem utan biljett
1 495 kr / år exkl. moms
(Betalas årsvis)
Välj och gå vidareNu suckar tjänstemännen på Skatteverket, eftersom de behöver göra om allt informationsmaterial för samfällighetsföreningar –igen. När jag var talare under Samfällighetsdagen kom det massor av frågor om Skatteverkets syn på att det skulle vara moms på uttaxeringen från samfällighetsföreningar till medlemmarna.
Jag sa då att jag såg fram emot att frågan skulle behandlas i domstol, eftersom jag, i likhet med många skattejurister inte höll med om Skatteverkets bedömning. Att låta medlemmarna solidariskt betala för att täcka samfällighetens utgifter kan knappast vara en momspliktig tjänst.
Jag fick frågor från deltagarna om vad jag trodde om möjligheten att kunna komma undan momsen genom att medlemmarna betalade något slags kapitaltillskott i stället för uttaxering, men min uppfattning var att det inte skulle gå, såsom Skatteverket såg det.
Revolutionerande dom
Men så händer det som ibland händer. I förra veckan kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, där domstolen inte alls delar Skatteverkets uppfattning, utan fastställer att det inte ska vara moms på uttaxeringen i samfälligheter. Så nu slipper vi det eländet, och behöver inte fundera över hur man skulle kunna kringgå reglerna. Det finns fortfarande vissa situationer då det ska vara moms, exempelvis om samfällighetsföreningen tar betalt för en nyttighet som en medlem har fått genom individuell mätning.
Egentligen är det fyra domar som berör fyra olika samfällighetsföreningar, som har överklagat sina förhandsbesked. Men domarna är exakt likadana, bara namnet på samfällighetsföreningen är utbytt.
Skatteverkets hemsida
Domarna kom den 20 februari. En vecka senare kollade jag på Skatteverkets hemsida. Under rubriken Samfällighetsförening står nu under ett stort utropstecken att de flesta samfällighetsföreningar inte ska vara registrerade för mervärdesskatt. Skatteverket kommer att återkomma med närmare besked om hanteringen av avregistreringarna. Men på flera andra ställen som behandlar samfällighetsföreningar står det fortfarande att det ska vara moms på uttaxeringen. Broschyren SKV 293, Skatteregler för samfälligheter är dock fortfarande från 2016, så enligt den är samfällighetsföreningarna inte momsskyldiga om de enbart bedriver verksamhet för att tillgodose samfällighetens fastigheters gemensamma behov. Det var ju tur i oturen att Skatteverket inte hann ändra den texten när den nya åsikten slog igenom.
Högsta instans
Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans i skattemål. En sådan dom blir högsta sanning, eftersom det inte finns någonstans att överklaga. Jo, det förekommer att rättshaverister vänder sig till någon EU-domstol, men det är ovanligt. Och i just det här fallet är det inga människor som har blivit drabbade, det är tvärtom. I princip alla Sveriges samfällighetsförenings kassörer drar en suck av lättnad över att slippa redovisa moms på uttaxeringarna. Och fastighetsägarna slipper höjda uttaxeringar.
Man kan förstås tänka sig att ett gäng skattejurister blir snopna när lönsamma konsultuppdrag med inriktning på att undgå skadeverkningarna av momsen försvinner. Och att tjänstepersoner på Skatteverket nu suckar över att återigen behöva göra om allt informationsmaterial på nätet om samfällighetsföreningar.
Bygger på en EU-dom
Varifrån fick då Skatteverket den här informationen? Jo, som så mycket annat kommer det från EU-domstolen. I det här fallet är det ett tyskt avgörande som heter C-449/19 WEG Tevestrasse. Men – och det här är viktigt – här var det en förening som till självkostnadspris tillhandahöll värme till sina delägare enligt individuell mätning med en mätare i varje fastighet. Men så är det inte i de allra flesta svenska samfällighetsföreningar. Här görs uttaxering för att täcka föreningens utgifter för driften av gemensamhetsanläggningarna. Inget individuellt tillhandahållande alltså.
Om det skulle vara fråga om ett individuellt tillhandahållande av värme, vatten, el eller liknande, ja då ska det vara moms. Men då får föreningen också lyfta ingående moms på sina kostnader för att skaffa värmen eller vad det nu är. Och är det till självkostnadspris, något annat förekommer knappast, blir det lika mycket ingående moms att lyfta för föreningen, alltså ett nollsummespel och inget problem.
De flesta föreningar har nog struntat i de nya reglerna och avvaktat, och då är det bara att fortsätta som förut. Ingen moms för föreningen, men de delägarfastigheter som är momsskyldiga näringsfastigheter får lyfta sin andel av föreningens ingående moms.
Precis som tidigare.
Som en av de som drev ärendet till HFD är jag mycket glad och lättad. Och jag tycker att Skatteverket får sucka vidare och skylla sig självt! När det gäller EU-domen vill jag göra ett tillägg. Ja, det handlade bl.a. om IMD. MEN – grundfrågan från den tyska domstolen var huruvida en verksamhet som ansågs momspliktig kunde undantas från momsplikt enligt artikel 135.1 led l i mervärdesskattedirektivet. EU-domstolen konstaterade i målet WEG Tevestrasse C-449/19 att eftersom Tyskland utgick ifrån att samfällighetsföreningar är momspliktiga och därmed behöver undantas med stöd av artikel 135.1 led 1, så prövade inte EU-domstolen om föreningen är momspliktig. Det ansågs redan givet i frågan. Det EU-domstolen alltså EGENTLIGEN sade är att en samfällighetsförening som enligt den nationella lagstiftningen anses vara momspliktig inte kan undantas med hänvisning till artikel 135.1 led l (utarrendering och uthyrning av fast egendom). Detta basunerades dock ut som att ”en samfällighetsförening som tillhandahåller tjänster som värme är momspliktig”. Och sedan följde Skatteverkets ställningstagande. Jag tror inte att frågan är helt utagerad. Som du skriver så kan moms ev. vara relevant vid IMD. MEN – mitt primära resonemang till HFD är att en samfällighetsförening inte är en beskattningsbar person eftersom den inte själv står den ekonomiska risken för sin verksamhet. Vi får se vad som händer framöver.
Tack till er som överklagade.
Anders Hellqvist kassör Västanvik vid Vättern