spot_img
Annonsspot_img

Undersökning: Så mycket har villa- och radhusägare minskat energiförbrukningen

70 procent av svenska hushåll har aktivt minskat sin energiförbrukning under 2022 och 60 procent av hushållen kommer att förändra sin energianvändning långsiktigt. Allra mest har boende i radhus/kedjehus och villor minskat sin förbrukning. Det visar en ny undersökning som Fastighetsägarna har genomfört. 

Högst andelen sparande hushåll finns i kategorin radhus eller kedjehus samt villor där 75 procent har sparat energi under 2022. Något lägre är andelen i bostadsrättslägenheter: cirka 60 procent. 

– Vår undersökning visar att nästan alla svenskar har sparat energi på olika sätt under 2022. Mest har boende i radhus/kedjehus och villor sparat, men även hyresgäster har i nästan lika stor utsträckning sparat energi. Det är tydligt att många hushåll möter den nya verkligheten genom att göra stora förändringar i vardagen, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna. 

75 procent av hushållen i elprisområde fyra har genomfört åtgärder för att spara energi. Vilket är något högre än andelen i elprisområde tre. I elområde är motsvarande siffra drygt 50 procent.

– Elpriset har varit högst i södra och mellersta Sverige vilket gör att många hushåll försöker spara energi där det går. Men drygt hälften av alla hushåll i de nordligaste elområdena har också sparat energi under det senaste året. Oavsett var du bor i landet är det uppenbart att man påverkats av de höga energipriserna, säger Rikard Silverfur.

Flest har sparat upp till 10 procent – många upp till 20 procent av energiförbrukningen

Undersökningen visar att 40 procent av hushållen har sparat upp till 10 procent i energiförbrukning. En fjärdedel uppger att de sparat mellan 10 och 20 procent, och ett av tio hushåll säger att de sparat över 20 procent under det senaste året.

– Även om det är vanligast att genomföra små åtgärder som att släcka lampor i rum man inte är i har många dragit ned på energianvändningen genom att sänka innetemperaturen minst en grad, dra ned på storförbrukare av el som torktumlare och golvvärme. Det är en stor omställning i energianvändning som vi ser att hushållen genomför och som har betydelse för stabiliteten i elsystemet, säger Rikard Silverfur.

Om undersökningen:

PFM Research genomförde undersökningen mellan 2 och 15 december 2022. 1 000 slumpmässigt utvalda personer över hela landet svarade på frågor om hur svenska hushåll har energisparat 2022.