spot_img
Annonsspot_img

Förnya Odensbacken: ”Mycket liv och ny positivitet”

Projekt Förnya Odensbacken
Bengt Bronner och Magnus Lagergren.

Idag är Odensbacken i allra högsta grad ett levande område, mycket tack vare projekt Förnya Odensbacken. Lokalerna på torget är uthyrda och den nya boulebanan är en naturlig mötesplatser för områdets invånare.

För cirka fyra år sedan startade Magnus Lagergren, ordförande i Odensbacken samfällighetsförening, igång projektet “Förnya Odensbacken” tillsammans med kollegan Bengt Bronner. Området var väldigt eftersatt, och saknade gemensamma mötesplatser för de boende.

– Jag hörde en gång att någon som åkte förbi området hade sagt ‘tänk dig att jobba där inne, vem skulle vilja det?’, då svarade jag bara ‘Ja, då kan du tänka dig hur det är att bo här’, säger Magnus Lagergren.

Strax efter att Magnus flyttade in i området blev han tillfrågad av styrelsen om han ville gå med i styrelsen för samfällighetsföreningen, samtidigt insåg han att just föreningen var en bra plattform för att dra igång projektet “Förnya Odensbacken”.

– Så jag gick med i föreningen som ordförande och satte igång ett så kallad Leaderprojekt, ett EU-program för utveckling på landsbygden.

Syftet med projekt Förnya Odensbacken var att öka samhörigheten och trivseln i området. Både medlemmar i samfälligheten och i närliggande föreningar nappade på idén. Vid det första mötet dök över 50 personer upp, något som resulterade i över 100 olika förslag på investeringar. Allt från småsaker till större renoveringar.

Gav rejält lyft

Drygt fyra år senare har området genomgått en stor omvandling och fått sig ett rejält lyft. Bland annat har projektet resulterat i ett helt nytt utegym, en hundlekpark, nya promenadstråk med belysning, en boulebana och grillplats. Allt för att öka samhörigheten och trivseln i samfällighetsföreningen och området.

– Vi har även rustat upp bryggan som ligger i kanalen som går genom området, samt installerat en elbilsladdare tillsammans med den lokala matbutiken. Men belysningen till gångstråket var den enskilt dyraste investeringen.

Man har även byggt en utomhusscen, som den lokala MC-klubben nu ombesörjer. Utöver det har man också investerat i markskötsel, bänkar och bord.

– Mycket är byggt av personer från Re:form i Örebro, som hjälper folk tillbaka efter kriminalitet.

Köpte fastigheterna på torget

När hela torget i Odensbacken helt plötsligt blev till salu startade man dessutom ett utvecklingsbolag och förvärvade fastigheterna. Bakom bolaget står bland annat initiativtagarna, lokala entreprenörer och företagarföreningen Samverkarna. Förhoppningarna var att väcka liv på det gamla torget i Odensbacken.

– Vi försöker få med det lokala näringslivet här ute. Den lokala mataffären hade inte engagerat sig i utvecklingsbolaget om vi inte fått ingång vårt EU-projekt först. Vi har fått in hyresgäster i nästan alla lokaler nu, säger Magnus Lagergren.

LÄS ÄVEN: Lägger 4 Mkr per år på vägar: “Känns som vi jobbar ideellt åt kommunen.”

Odensbacken har även fått en helt egen flagga. Vid områdets båda infarter möts man av den vita flaggan som pryds av en väderkvarn. Runt om i området har man dessutom monterat upp vägskyltar med uppiggande budskap som “Ta det lugnt!” och “Det kommer bli bra.”

Finansiering via EU

För att finansiera projekt Förnya Odensbacken vände sig Magnus Lagergren till kommunen och Leader Mellansjölandet, ett EU-finansierad stöd som finns till för att utveckla sin hembygd och stärka landsbygdens ekonomi. Totalt fick projektet in 2,7 miljoner kronor från Leader, och 300.000 kronor från Örebro kommun.

– Men för att hålla projektet igång var vi också tvungna att ha en del kapital i snurr. Så vi haft 700.000 kronor inlånat under vissa perioder, främst för att vissa handläggningstider drar ut på tiden och man kan inte sitta och vänta.

Vad som kommer härnäst är inte skrivet i sten, säger Magnus Lagergren, samtidigt som han betonar att han kommer att vara fortsatt engagerad i både samfällighetsföreningen och området.

– Det har hänt väldigt mycket roligt efter det här projektet, det är mycket liv och ny positivitet. Något som också hörs bland de boende och besökare.

– I en liten by kan man ju göra skillnad om man vill. Men det kräver ganska mycket arbete, och till stor del ideellt arbete, avslutar Magnus.

Odensbackens samfällighetsförening:

Drygt 1 300 boende.
2,5 mil öster om Örebro.

Leaderstödet:

Leaderstödet innebär att man engagerar sig i utvecklingen av sin bygd, och kan få ta del av stöd för utvecklingsprojekt som gynnar bygden. Syftet med stödet är att utveckla bygder utifrån lokala förutsättningar. Tanken är att de som bor och verkar i ett område också kommer driva på den lokala utvecklingen effektivt. Det är Jordbruksverket som fattar det slutliga beslutet om huruvida ett projekt får ta del av bidraget eller inte. Läs mer här.