spot_img
Annonsspot_img

Styrelseintervjun: Petra Almquist, Ordförande i Rydbo Saltsjöbads Vägförening

Vad förvaltar er förening?

– Vi är en vägförening och är ett klassisk föredetta sommarstugeområde i Stockholms skärgård som numera har fått VA, fiber och har blivit ett modernt boende. Majoriteten har idag blivit heltidsboende. Vi har dessutom tre badplatser, en stor sandstrand och ett högt hopptorn. Vår förening fyller faktiskt 60 år i år.  

Hur länge har du suttit i styrelsen respektive varit ordförande?

– Jag har jobbat mycket med andra ideella föreningar, så jag visste vad jag gav mig in på när jag tog rollen som Kassör, eller jag trodde jag visste i alla fall. Det blev lite mer arbete än vad jag hade tänkt mig. Efter fyra år som kassör så tog jag rollen som ordförande, eftersom ingen annan i föreningen ville ha den rollen, och det här är mitt första år.

Vad är dina erfarenheter hittills? 

– Hur brett styrelsearbetet är. Det är frågor som är från lågt till högt, Men det handlar ofta mycket om juridik, det är många olika lagar att sätta sig in i. För oss handlar det idag mycket om avstyckning så vi har kontakt med Lantmäteriet om bland annat värdering av vår anläggning och så vidare. De har blivit lite hårdare i sina bedömningar, men det tycker jag bara är bra. 

Vad är det bästa med att sitta i styrelsen?

– Jag skulle säga att man får träna på den demokratiska andan. Det är fint att få vara med i föreningslivet. Sedan gillar jag allt med kommunikation, jag/man kan bara bli bättre hela tiden. Det är även mycket socialt och man träffar människor som man kanske inte hade träffat annars. 

LÄS ÄVEN: Ändra andelstalen i en samfälligheten

Vad tycker du det finns för utmaningar med styrelsearbetet? 

– Min grej handlar som sagt om kommunikation, jag tjatar mycket om något jag kallar TT: Trygghet och Trivsel. Att förstå att det är det vi jobbar för, det ökar både värdet på området och det egna boendet, både medan man bor där och när man ska sälja sitt hus. Alla gillar ett trevligt område. Att få med sig alla medlemmar på tåget, det är en utmaning.  

Under din tid som ordförande, vad skulle du säga har varit svårast? Något speciellt projekt, eller något med det löpande styrelsearbetet kanske? 

– Vi har en bilbro där bropelarna inte mår så bra, och att bygga en ny bro kostar flera miljoner kronor. Det är en betongbro som är 54 år gammal. Men vi har fått sex konkreta olika förslag, allt från att riva till att underhålla den på olika sätt. Vi planerar att göra något åt det under 2023. Det är också många olika lagar att förhålla sig till, viket är en utmaning.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att gå med i sin styrelse men som inte har gjort det än?

– Våga gå med. Börja med att vara suppleant 1–2 år, då får du inte samma ansvar. Då får du en bild över hur styrelsearbetet ser ut. Det är kul att bidra och påverka i sitt eget område. 

Har ni något spännande projekt eller arbete som ni ska göra under 2023?

– Det är bron som blir det största projektet under 2023. Vi fick nyss svar från Trafikverket att de kommer att stå för 40 procent av kostnaden för det, så det var positivt.  

Har du något eller några bra tips/erfarenheter som du vill dela med dig av till andra föreningar och styrelsemedlemmar? 

– Det är bra om styrelsen är så mångfacetterad som möjligt. Vi fick till exempel in en jurist som vi kan bolla olika frågor med, det var en väldigt bra kunskap att få in i styrelsen. Sen är det jättebra med olika åldrar, kön och bakgrund, det skapar en bra styrelse.