Annons

Kommun drar in stöd för samfälligheter

Fotograf: Liza Simonsson / Adobe Stock

Södertälje kommun har beslutat att dra in alla bidrag för för stöd till enskild väghållning, meddelade kommunen via sin hemsida på måndagen. Beslutet påverkar flera vägföreningar och samfälligheter i kommunen.

Beslutet, som tidningen LT var först att rapportera om, kommer efter kommunens ”Mål och Budget 2024”, då kommunfullmäktige tog beslutet att dra in alla vägbidrag i kommunen.

– Det innebär att det för året inte är möjligt att söka stöd, och att inget stöd kommer att delas ut från Södertälje kommun, skriver kommunen på sin hemsida.

Alexander Rosenberg (M), nämndordförande i Södertälje kommun, berättar att det kommunala stödet för enskilda väghållare dels var en satsning från den gamla majoriteten, dels att staten ska täcka upp den del av bidraget som nu försvinner.

Men hur det ska gå till, och om staten faktiskt kommer täcka upp den del av stödet som nu försvinner, är än så länge höjt i dunkel.

– Det var den information vi fick i höstas. Men om det inte stämmer, och man inte kan få hela bidraget, får vi se över om vi behöver förlänga det kommunala bidraget. Det håller vi på att reda ut med regeringskansliet just nu, säger Alexander Rosenberg.

Alexander Rosenberg (M), Ordförande Tekniska nämnden Södertälje kommun.

Enskilda väghållare ska inte åka på några ekonomiska konsekvenser på grund av beslutet, och kommunen har en löpande dialog med regeringskansliet i frågan, berättar Alexander Rosenberg.

– Visar det sig att staten inte täcker upp, så får vi se över beslutet. Vi får se om vi behöver göra om och göra rätt. Vår ambition är inte att dra in stöd till landsbygden.

Centerpartiet, det parti som införde vägbidraget i kommunen är kritiska till det nya beslutet. I en debattartikel i LT skriver man att bidraget var viktigt för många enskilda väghållare.

– Poängen med statsbidraget är att alla kommuninvånare och andra besökare ska ha tillgång till det vägnätet. Men statsbidraget är alldeles för lågt. Det riskerar att fler vägar på vår landsbygd stängs med bom, skriver Tage Gripenstam (C).

Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här