spot_img
Annonsspot_img

Horns samfällighetsförening protesterade – fick rätt

Horns samfällighetsförening, en av Sveriges största samfälligheter för fritidshus, ligger längst ut på Hornslandet i Västervik. För att ta sig dit behöver man åka cirka 3 kilometer sydost från Västervik Centrum. Vägen, som till stor del omges av skog, fick helt plötsligt nya hastighetsbegränsningar. Det var något som väckte ilska hos boende i området.

Hastighetsändringen kom i samband med att kommunen beslutade att dra ut nya busslinjer och busstationer. Detta till följd av nybyggnation i utkanten av Horns samfällighetsförening. 

–  Plötsligt ändrade man hastigheterna från 70 km/h till 40 km/h, säger Anders Sandström, ordförande i samfälligheten.

Väckte irritation hos boende

Boende som använder vägen dagligen menar att det inte var hållbart med en hastighetsbegränsning på 40 km i timmen, berättar Anders som betonar att en stor del av vägen går genom ett skogsomåde. 

– Folk blev ju galna, vägen är mitt ute i skogen och man satt och körde i 40 km i timmen. Det fixar man ju i 300 meter, men sen blir det jobbigt, säger Anders Svanström. 

Protest lönade sig

Tack vare att samfälligheten, och flera boende i området, protesterade mot beslutet valde Västervik Kommun att backa från det. I dag ligger hastighetsbegränsningen på 60 km i timmen. 

– Ibland måste man strida mot kommunen, säger Anders Sandström. 

Som ordförande i samfälligheten skrev Anders Sandström ett brev till kommunen som belyste medlemmarnas syn på de nya hastighetsgränserna, och varför de borde ändras tillbaka till de ursprungliga hastighetsgränserna. 

– När de fick höra från oss tyckte de väl att ’okej, nu får vi nog ändra tillbaka’, berättar Anders Sandström, som avvaktade något innan han kontaktade kommunen.

– Flera andra hade nog redan hunnit höra av sig till kommunen, säger han.