spot_img
Annonsspot_img

Då måste din förening sätta av till underhållsfond

Den här artikeln är låst.

Är du medlem så behöver du logga in för att läsa denna artikel. Klicka här för att logga in

4 KOMMENTARER

  1. Vansinne att fondera pengar så länge man har banklån.
    Vi har nu ca 4,5 milj kvar i lån för den relining av avloppsrören vi gjorde 2020. Alla vet vad räntan nu är. Alltså är det billigare att amortera av extra på lånet när likviditeten så medger, än att bara amortera enligt plan. Att agera annorlunda med medlemmarnas pengar är okunnigt och oansvarigt.
    Och bättre att låna pengar när man väl behöver dem (om 10-20-30 år) än att betala höga räntor för att följa lagen.

  2. Jag har hört flera som argumenterar på samma sätt, även inom min egen förening. Jag håller dock inte med – det blir inte rättvist över generationerna och det är inte givet att det blir bättre ekonomi att låna pengarna. Om du inte har medel i fonden och måste låna till 5% ränta, då blir det dyrt. Om man avsatt pengar kontinuerligt så hade föreningen inte behövt ta lån, utan förnyelse av anläggningen hade kunnat bekostas kontant. Då hade de som använde anläggningen även betalat för sitt slitage. I annat fall skjuter man upp kostnaden på framtida generation. Så är fallet nu för min förening – anläggningen är 50+ år gammal och de som flyttade in 1968 har inte lagt många kronor till fonden. Istället är det de som flyttat in efter 2010 som får betala genom räntekostnader för lån, engångsinbetalning och/eller ökad avsättning till fond. Men, bara för att man avsätter till fonden så innebär inte det att föreningen inte kanlåna till förnyelse, om det är det bästa ekonomiskt. Då kan amorteringen bekostas ur fonden medan räntorna ses som en driftskostnad. Det finns många olika sätt att hantera detta.

  3. Nja… om man kalkylerar med ny beläggning på vägen för 2 milj kr om 20 år – eftersom medlemmarna dessa år slitit ner nuvarande beläggning så att smålagningar inte räcker – och finansierar detta med lån och påföljande räntebetalning och amortering, då betalar de som är medlemmar om 20 år och framåt slitaget medlemmarna *nu* förorsakar. Plus ränta. Hade kanske varit bättre om ni sluppit låna till er relining, att den kostnaden förutsetts och samlats i ladorna till?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här