Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareSvar: Ja.
Har en enskild medlem lidit skada till följd av oaktsamhet eller uppsåt så kan medlemmen väcka en skadeståndstalan i allmän domstol mot styrelsen.
En styrelsemedlem som på grund av oaktsamhet eller av rent uppsåt skadar samfällighetsföreningen eller en medlem kan bli ersättningsskyldig. Det kan exempelvis vara om föreningen inte har sandat gångvägar ordentligt – och en medlem halkar och slår sig.
Samtidigt bör man ha i åtanke att det måste vara på grund av oaktsamhet eller uppsåt som en skada har uppstått. Det finns exempelvis fall där medlemmar faktiskt har halkat och skadat sig på grund av att gångväg inte varit sandad i tid, men där styrelsen inte har ansetts vara skyldiga på grund av andra faktorer som varit av betydelse i händelsen.
Minoritet krävs för att väcka talan
En medlem kan kräva skadestånd enligt 13 kap. 1 § FL för skada som styrelsen eller enskild styrelseledamot orsakar antingen en medlem eller förening. Handlar det om skada som uppstått i föreningen till följd av styrelsen så måste en tiondel av föreningens medlemmar stå bakom en eventuell talan mot styrelsen.
Ett eventuell skadestånd kan jämkas om det anses vara rimligt i förhållande till den skada som uppstått. Skulle det vara flera i styrelsen som har orsakat skadan blir dessa styrelseledamöter solidariskt ersättningsskyldiga.
Tidsgränser
Vid icke-brottsliga fel måste en talan mot styrelseledamot eller styrelseledamot väckas inom tre år efter det räkenskapsår som händelsen inträffade. Skulle det handla om brottslighet, till exempel ekonomisk brottslighet, är motsvarande tidsfrist tio år.
Har du en fråga du vill få besvarad i veckans fråga?
Mejla till info@samfalligheterna.se
Kan skadestånd utdömas på styrelsemedlemmar i samfällighetsföreningar?