spot_img
Annonsspot_img

USA tar rygg på ‘svensk’ modell – antalet samfälligheter exploderar 

Antalet bostäder i USA som ingår i en samfällighetsförening har exploderat under senare år. Nästan 84 procent av nybyggda villor som såldes under 2022 tillhörde en Homeowner Association, HOA, enligt U.S. Census Bureau. HOA är en typ av motsvarighet till samfällighetsföreningar och bostadsrättsföreningar.

Idag finns det mer än 351.000 house owner associations i USA, som omfattar nära 53 procent av alla ägda hus. I vissa delstater är det mer eller mindre omöjligt att köpa en bostad som inte är en del av en samfällighetsförening, säger en expert till den amerikanska tidningen CNBC. 

– I de flesta södra och västra delstaterna i USA är det nästan omöjligt för en bostadsköpare att hitta ett enfamiljshus som inte är en del av någon form av HOA (samfällighetsförening red anm.). Vissa lokala myndigheter kräver att all nybyggnation ska ha en samfällighetsförening, sade Deborah Goonan, skribent på sajten Independent American Communities till CNBC.

Skiljer sig från den svenska modellen

I USA är det inte alltid ett krav att bli medlem i områdets samfällighetsförening. I redan befintliga bostadsområden som bildar en samfällighet i efterhand medföljer det inte några krav på medlemsskap. Väljer man att inte bli medlem i samband med inflytt får man heller inte rätten att nyttja samfällighetens gemensamhetsanläggningar. 

Men det finns också ett mer svenskliknande upplägg, där husköparen måste gå med i samfälligheten i samband med köp. Den här typen av upplägg har blivit allt mer populär under de senaste åren – framför allt vid nyproduktion. Samfällighetsföreningen blir helt enkelt obligatorisk för alla nya som flyttar in i fastigheterna som är anslutna till föreningen.

Som kuriosa har många delstater dessutom valt att kalla den del av kommunen som hjälper samfälligheter i olika frågor för ‘The Office of the Ombudsman’. Ombudsmannens uppgift är, mer eller mindre, att guida styrelsen i olika frågor och utmaningar som kan uppstå. En motsvarande roll i Sverige skulle kunna vara Länsstyrelsens syssloman, även om rollerna skiljer sig åt ganska mycket. 

Högre månadsavgifter

De genomsnittliga månadsavgifterna för en samfällighetsförening i USA är 259 dollar, enligt data från Foundation for Community Association Research, vilket motsvarar drygt 2.650 kronor per månad. 

Städer med flest boende i samfällighetsföreningar

Homeowner Associations är vanligast i Florida, där uppskattningsvis 45 procent av Floridas invånare är medlemmar i en samfällighet. Colorado hamnar på en andra plats med 41 procent av invånarna.

4 KOMMENTARER

  1. Vad jag förstått av diskussionen online har många HOA, en närmast absurd makt över vad som skall/måste, får och inte får göras, även på den egna tomten och huset. Alltså inte bara över gemensamhetsanläggningen.

  2. Läser man den länkade artikeln så får man ju en ganska mörk bild av rättslöshet för medlemmarna gentemot samfälligheten och förvaltningsföretagen. Har du någon kommentar om detta? Låter lite skrämmande.

  3. Det hade varit intressant att få exempel på vad som ingår i vanliga gemensamhetsanläggningar för HOA. Med tanke på att den genomsnittliga månadsavgiften är 259 dollar så borde det i många fall vara betydande anläggningar. Om värmesystem, vattenförsörjning, lekplatser eller vägar ingår i ansvar för HOA så är det svårt att förstå att medlemskap kan vara frivilligt.

  4. Det är svårt att jämföra äpplen och päron! Vi är en gammal och välskött förening med drygt 100 medlemmar och knappt 4 000 kronor per månad i avgift. Man måste se till vad man får för pengarna och inte skriva att amerikanarna betalar mer i genomsnitt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här