spot_img
Annonsspot_img

Renoverade väg – dubbla bidrag täckte 80 procent

Lundby-Amundtorps samfällighetsförening i Skara kommun består av 28 medlemmar och förvaltar cirka 2 kilometer grusväg som härstammar från sent 60-tal. 2023 beslutade styrelsen att det var dags för ett ansiktslyft – och påbörjade ett vägprojekt.

Efter en del diskussioner beslutade man sig för att renovera både vägkropp och beläggning. Tack vare gediget förarbete kunde föreningen genomföra arbetet utan att varken höja avgifterna eller ta ett banklån. 

– Det visade sig att vi kunde få 70 procent av renoveringsfonden från Trafikverket. Sen fick jag av ren slump reda på att vi av kommunen kunde ansöka om ytterligare 20 procent av det som återstod av kostnaderna. En ren bonus. Sånt här tänker man inte på, för det är det inte någon som berättar för en, säger Pontus Boby, ordförande i Lundby-amundtorps samfällighetsförening. 

– Budgeten låg på cirka 312.000 kronor inkl moms, men eftersom vi fick dubbla bidrag så landade föreningens totala kostnad på cirka 60.000 kronor. Hade det inte varit för bidragen så hade vi fått höja avgifterna och ta lån, men då hade renoveringen nog aldrig hänt, fortsätter Ulf Warolin, ledamot och kassör i föreningen.

Hela sträckan höjdes med 15 centimeter och fick ny grusbeläggning. FOTO: Privat.

Höjde vägen med 15 centimeter

Renoveringen var en följd av att Trafikverket genomförde en besiktning av vägen, en så kallad omprövning. Något man måste göra med jämna mellanrum för att behålla vägbidraget. Vägen var fortfarande i bra skick, men de fick indikationer på att det började bli dags för en mer omfattande renovering, berättar Pontus Boby. 

– Vi bor på billingsluttningen, så det är ganska högt upp. Kommer det mycket regn kan vägen ta en del stryk. Eftersom det hade runnit av ganska mycket grus under åren tänkte vi att det var dags att göra något åt det, även om det inte akut, säger han och fortsätter:

– Under åren har man egentligen bara lagt nya lager grus, vilket orsakar att större stenar kryper fram ur vägkroppen. 

För att vägen ska hålla i lång tid framöver valde man därför att höja upp vägkroppen med 15 centimeter. Föreningen renoverade både under- och överkroppen. Nytt stenmaterial och en fräsch beläggningsyta.

– Vi har väldigt bra gemenskap och alla bryr sig om vägen. Direkt efter renoveringen var vägen så fin att man inte ville att någon skulle åka på den, säger Pontus skämtsamt. 

FOTO: Privat.
Hur lång tid tog det att genomföra arbetet?

– Det var lite strul med kommunen för att få bidraget, men till slut fick vi pengarna. Men räkna med ett halvår, för du ska ta in offerter, underlag och allt annat. Det är mycket att tänka på. Men när entreprenören väl var här gick det snabbt, säger Pontus. 

Hur ser finansieringen ut för att fortsätta underhålla vägen framöver? 

–  Vi har inte någon speciell underhållsfond, men vi har en ekonomi som gör att det blir lite överskott varje år. När det är dags för nästa renovering så har vi så det räcker. Vi har haft lite tur med vintern den senaste tiden så det har inte gått åt så mycket i vinterunderhåll. Men det är inte billigt att anlita någon entreprenad för att underhålla vägarna, säger Pontus. 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här