fbpx

Regeringen slopar krav på elbilsladdare för ideella föreningar

Från och med 1 januari 2025 ska alla lokalbyggnader med fler än 20 parkeringsplatser ha minst en laddningspunkt för elfordon. Ett krav som härstammar från EU-lagstiftning. Men nu meddelar regeringen att man slopar kravet för bland annat ideella föreningar,  trossamfund och stiftelser.

Men att undantaget även gäller för samfällighetsföreningar är inte troligt. Enligt förslaget ”Ett undantag från krav på laddningspunkter för ideella organisationer” är det tolkningen av ”ideell förening” som avgör om organisationen slipper kravet eller inte.

Bakgrunden till vändningen är att många ideella föreningar har framfört kritik om att kraven är orimliga, eftersom dessa byggnader ofta har många parkeringsplatser som används i mer begränsad omfattning.

– Det nya undantaget kommer att minska den administrativa och ekonomiska bördan för föreningar, trossamfund och stiftelser. Ideella organisationer behöver nu inte installera några laddningspunkter till befintliga byggnader, om de inte själva ser ett behov av det, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Regeringen har därför beslutat att införa ett undantag i plan- och byggförordningen som alltså innebär att ideella organisationer inte längre omfattas av kravet.

– Det civila samhällets organisationer utgör en ovärderlig del av vårt samhälle. Regeringen vill underlätta och stötta civilsamhället i deras arbete och därför är det angeläget att vi nu beslutar om detta undantag, säger socialminister Jakob Forssmed. 

Läs också: EU-direktiv: Samfälligheter kan tvingas installera elbilsladdare

Samfälligheterna har sökt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson för kommentar.

Annons

1 KOMMENTAR

  1. Om man ska vara noggrann så står det på Boverket att ”de retroaktiva kraven innebär följande:
    Byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon. Följande undantag finns:
    – Byggnader för vilka energi inte används för att påverka inomhusklimatet.
    – Byggnader som ägs och används av ideella organisationer eller trossamfund
    – Byggnader som är avsedda för totalförsvaret eller annars är av betydelse för Sveriges säkerhet.
    Det borde därmed inte vara tillämpligt på de samfällighetsföreningar som har t.ex. garagelängor, där varje garage har en parkeringsplats och/eller där garagen är ouppvärmda. Inte heller borde det gälla för samfällighetsföreningar som har en parkering utomhus om samfällighetsföreningen inte äger (eller förvaltar?) en uppvärmd byggnad i anslutning till parkeringen. Det räcker alltså inte att medlemmarna i föreningen har bostäder som är uppvärmda. Kravet är ju minst 20 p-platser per uppvärmd byggnad. Min bedömning är att kravet främst kan gälla samfällighetsföreningar för BRFer och ägarlägenheter där man har en garagebyggnad eller en parkeringsplats i anslutning till större lägenhetshus… Sen kan man alltid diskutera vad som gäller om marken inte ägs av BRFen utan är en tomträtt där kommunen äger marken…

    Jag vill också lägga till att om man uppfyller kravet så är det minst en laddpunkt som gäller. Jag har sett företag för laddlösningar som säger 1 laddpunkt per 20 parkeringsplatser, vilket inte stämmer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här