Connect with us

Hi, what are you looking for?

Föreningen

Nästan alla gillar sina grannar – förutom i två län

Hela åtta av tio svenskar gillar sina grannar, men det finns två län som sticker ut. Där svarar man att man gillar sina grannar i “mycket låg grad”. Kan du gissa vilka län det rör sig om? 

Hela åtta av tio svenskar gillar sina grannar, men det finns två län som sticker ut. Där svarar man att man gillar sina grannar i “mycket låg grad”. Kan du gissa vilka län det rör sig om? 

I en undersökning genomförd av Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling uppger 79 procent att de tycker om sina grannar. 

Och det är de äldsta som är mest positiva till sina grannar. Personer i åldern 65–79 år gillar sina grannar mest. Där svarar 87 procent i åldersgruppen att de tycker om sina grannar. I åldersgruppen 18–29 år svarar 64 procent samma sak. 

– En god relation till grannarna och bra gemenskap i samfällighetsföreningen ökar ofta intresset för en bostad som är till salu. Särskilt efter pandemin när fler spenderar en större del av arbetstiden i hemmet. Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Men undersökningen visar att det finns två län i landet där det inte är lika munter inställning till sina grannar. I Östergötland och Kronobergs län är det hisnande 20 procent som uppskattar grannen. Det vill säga åtta av tio tycker inte alls om sin granne. 

– Två av tio östgötar och kronobergare, 21 respektive 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad, skriver Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i sitt pressmeddelande. 


Länen där invånarna är mest förtjusta i sina grannar:

1. Värmland
2. Jämtland
3. Västmanland
4. Västernorrland
5. Jönköpings län

Länen där invånarna är minst förtjusta i sina grannar:

1. Östergötland
2. Kronoberg
3. Sörmland
4. Blekinge
5. Norrbotten


Läs även:

Styrelsen

Skatteverket svarar på några vanliga frågor vi har mottagit från läsarna under den senaste tiden. Läs mer här.

Ekonomi

Många av landets samfällighetsföreningar måste både momsregistrera sig och reda ut hur mycket föreningen ska betala i moms.

Juridik

Snart är det dags för stämma i många samfällighetsföreningar. En av stämmans ofta mest betydelsefulla uppgifter är att fastställa vilka avgifter som skall tas...

Styrelsen

Styrelsearvoden, lånekostnader och avsättningar till underhållsfonden är kostnader som slår direkt mot medlemmarnas plånböcker till följd av att samfällighetsföreningen blir momspliktig.