Annons

Hjärtsäkrat grannskap – Samla medlemmarna och rädda liv

Att hjärtstartare är en fråga som engagerar många är rätt självklart. Plötsligt hjärtstopp drabbar runt 10 000 människor utanför sjukhus varje år i Sverige. Färre än tio procent överlever. 

Drygt 70 procent av alla hjärtstopp sker i hemmet. Vi har talat med initiativtagarna till projektet “Hjärtsäkrat grannskap”, som har ett tydligt mål: att få ut så många hjärtstartare som möjligt i hemmamiljö. 

– Statistiken talar för sig själv och visar tydligt varför det är viktigt att hjärt-lungräddning påbörjas i så god tid som möjligt. Genom Hjärtsäkrat grannskap har vi tillsammans med våra partners gjort det så enkelt som möjligt för föreningar att kunna skapa ett tryggt grannskap, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Ett problem idag är att det finns för få hjärtstartare och att kunskapen inom hjärt-lungräddning är för låg. Forskning visar att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp. 

– Varje minut är dyrbar, då chansen till överlevnad minskar med tio procent för varje minut som går. 

Läs mer här för att se hur det går till att starta en insamling.

Hjärtsäkra ditt grannskap – så går det till

Genom Hjärtsäkrat grannskap kan du i styrelsen starta en insamling i din förening för en hjärtstartare. Tanken är att ni i samfälligheten gemensamt, medlem för medlem, är med och bidrar till hjärtstartaren genom den gemensamma insamlingen. Alla som startar en insamling får även ett startbidrag på 5 000 kronor tack vare en generös givare till Hjärt-Lungfonden.

– Det är enkelt att starta en insamling! I många föreningar har det också blivit ett inslag av gemenskap och glädje, vilket såklart är en positiv effekt vi kanske inte hade räknat med, säger Kristina.

Läs om Ingela, Jimmie och Martinas lyckade insamling här.

Olika paket för samfälligheten

Det finns två olika varianter av hjärtstartare, och i båda paketen ingår försäkring och service i fyra år. Sedan är det bara att starta insamlingen genom att följa instruktionerna på hemsidan. 

När du valt paket och har startat insamlingen gäller det att få ut informationen till medlemmarna och få med dem på tåget. Använd de kommunikationskanalerna ni har, och prata med medlemmarna när ni får chansen. 

På Hjärtsäkrat grannskaps hemsida finns även gratis marknadsföringsmaterial att ladda ned, exempelvis flygblad och posters.

På hemsidan kommer du och alla medlemmar kunna följa insamlingen och se hur det går samt vilka som varit med och engagerat sig. När ni väl nått upp till målsumman levereras hjärtstartaren med tillbehör, redo att sättas upp på en plats där så många som möjligt har tillgång till den. 

Starta en insamling och bli föreningens hjälte – gör det enkelt via denna länk

Paketpris

Priset på paketen inklusive service, försäkring och moms, men exklusive startbidraget, är
28 625 kronor (Utomhuspaket Philips FRx) respektive 23. 625 kronor (Utomhuspaket Philips HS1).

Slutsumman för respektive paket, inklusive startbidraget, är strax under
20 000 kronor.


Startbidraget utgår till alla privatpersoner och Samfälligheter (ej företag) som startar insamlingar till och med 30 juni 2023

Så gör ni:

1. Välj ditt hjärtstartarpaket
2. Skapa en insamlingssida. På denna sida kan vem som helst ge ett bidrag till din insamling.
3. Betala tillsammans. Få dina vänner, grannar och föreningsmedlemmar att bidra till insamlingen.
4. Starta insamling.

Vill ni inte gå vägen via en insamling så kan ni köpa en av hjärtstartarna du ser nedan på bilderna.

Därför ska du starta en insamling på Hjärtsäkrat grannskap:

  → Möjlighet att rädda ditt eller din grannes liv

 Genom att starta en insamling på Hjärtsäkrat grannskap kan du och dina grannar tillsammans samla in pengar till en hjärtstartare i ert område. Kanske räddar den ditt eller din grannes liv. 

 → Dela kostnaderna tillsammans

 På din insamlingssida bidrar dina grannar enkelt till er gemensamma hjärtstartare. Ni delar på kostnaderna och hjärtsäkrar tillsammans ert grannskap.

  → Bra pris

 Du får ett hjärtstartarpaket med service, support och försäkring i 4 år till ett bra pris. 

  → Vi hjälper dig

 Vi ger dig användbara tips, marknadsföringsmaterial och svarar på alla frågor som kan tänkas dyka upp innan, under och efter insamlingen.

Vill du starta en insamling för din samfällighet? Klicka här och kom igång direkt.

Annons