fbpx
Annons

Elda på egen tomt – undvik böter och arga grannar 

När våren kommer vill många tomtägare göra fint inför sommaren. Löv, grenar, ris och annat som har dolts bakom snötäcket ska väck. Att elda lockar många – men får man elda på sin egen tomt, och vad får man elda? 

Känner man till reglerna kring utomhuseldning undviker man onödiga skador, både för dig själv och men också för miljön och samhället. Du vill säkert också undvika sura grannar och rättsliga åtgärder. 

Nya EU-regler förbjuder eldning av trädgårdsavfall

Enligt ett nytt EU-direktiv, som trädde i kraft den 1 januari 2024, ska avfallet nu komposteras eller lämnas till en avfallsstation. Det betyder att exempelvis kvistar ska sorteras ut från annat trädgårdsavfall och lämnas enligt kommunens anvisningar.

I praktiken innebär det att man inte längre får elda grenar, löv eller annat trädgårdsavfall direkt på tomten. Det går dock att få dispens från kommunen. Vad som gäller för just din kommun bör framgå på deras hemsida. Man kan till exempel få dispens från lagen om det är för långt till återvinningscentralen.

Torka påverkar

Ibland kan det vara helt förbjudet att elda på grund av extrem torka och ökad risk för skogsbränder. Därför är det viktigt att du alltid stämmer av med både kommun och länsstyrelsen, som beslutar för eldningsförbud samt vilka tider det gäller, att du får elda just där du bor. Bryter man mot ett rådande eldningsförbud kan man åka på böter, och i värsta fall rättsliga följder om du orsakar en brand. 

– Brandrisken varierar över landet. Därför kan olika saker vara förbjudna i olika områden under samma period. Var därför alltid noga med att ta reda på vad som gäller just där du är. Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Även Sveriges Radio P4 brukar informera om nuvarande brandrisk och eldningsförbud, skriver MSB på sin webbplats. 

Elda på egen tomt

I den här artikel tar vi främst upp saker som är viktiga att tänka på innan du funderar på att elda upp ditt trädgårdsavfall. Vanlig brukar vara att man får elda “mindre trädgårdsavfall”. 

När du eldar kvistar, löv eller liknande trädgårdsavfall måste det vara så torrt som möjligt. Annars blir konsekvensen en väldigt kraftig rökutveckling – något som kan vara störande för både grannar och naturen. 

För att minimera risken för eldspridning bör man elda i en eldningstunna. Det kan exempelvis vara ett gammalt oljefat. För att minimera risken ännu mer kan du dessutom blötlägga marken runt eldtunnan, och undvika eldning när det är torrt och blåsigt väder. 

Säkerhet kommer först

En vattenslang som snabbt kan släcka elden om den börjar sprida sig är att rekommendera. Se även över skyddskläder, glasögon och annan nödvändig skyddsutrustning. Brandsläckare eller annan utrustning för att snabbt släcka elden om den spinner utom kontroll är också bra att ha. 

Vad får du inte elda?

Exempelvis byggavfall, gamla möbler, gummi och plast är olagligt att elda utomhus. För att vara på säkra sidan kan det vara bra att dubbelkolla om det finns speciella bestämmelser i just din kommun innan ni påbörjar eldningen. Men numera omfattar förbudet även trädgårdsavfall, till följd av Naturvårdsverkets tolkning av ett EU-direktiv.

När får jag elda?

Beroende på vart i Sverige man bor finns det olika perioder när eldning får ske, och när eldning är förbjudet. Kolla alltid med kommun och länsstyrelsen innan ni börjar elda. 

Var får jag elda?

För att elden ska vara säker är placeringen avgörande. Du får exempelvis inte elda under ett träd eller under en elledning. Placera den på grus eller sandmark om möjligt, och avgränsa stenar om du inte har en eldtunna. Elda inte nära träd, stubbar eller torrt gräs.

Tips till dig som ska elda:

1. Kontrollera alltid om det råder eldningsförbud eller inte i din kommun.
2. Tänk på vad du slänger i elden. Det är inte tillåtet att elda avfall utomhus, då det kan ge ifrån sig skadliga ämnen.
3. Placera elden på ett säkert sätt.
4. Använd en godkänd tändvätska, om du behöver. Använd inte bensin eller annan brandfarlig vätska för att tända elden.
5. Lämna aldrig elden obevakad, och se till att ha en hink med vatten, sand eller inkopplad vattenslang i närheten ifall elden skulle sprida sig.
6. Var noga med att släcka elden ordentligt när du är klar. Släng alltid på en rejäl mängd vatten på elden, och rör runt i askan för att vara säker på att allt är släckt.
7. Eldning kan orsaka störningar för grannar och omgivning, så tänk på att placera elden så att röken inte sprider sig i onödan och informera dina grannar innan du eldar.
8. Undvik att elda på dagar med mycket vind, eftersom elden då kan bli svår att kontrollera.
9. Följ alltid lokala regler och föreskrifter. Var noga med att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun eller region för att undvika att bryta mot lagen eller orsaka onödiga störningar.


Källa: MSB

Läs också: Tips inför för vårstädningen i samfälligheten

Annons