I Gåshaga Strands samfällighetsförening på Lidingö jobbar styrelsen aktivt för att öka gemenskapen. Föreningen har sedan 2019 anordnat ett första adventsfirande – en tradition som vuxit sig starkare för varje år. Något som bidrar till både trygghet och engagemang, berättar föreningens ordförande Regina Summer.
Gåshaga Strands samfällighetsförening är ett bostadsområde precis intill vattnet och naturen. Regina Summer, ordförande i föreningen, beskriver det som en grön oas ett stenkast från city.
– Det finns ingen annanstans i Sverige jag skulle kunna tänka mig att bo. Gåshaga strand är helt fantastisk, med mycket miljö och grannarna. Det är ett otroligt härligt område. All stress släpper när man åker över bron. , säger Regina Summer.
Med 136 delägare är samfälligheten ett ständigt maskineri, berättar Regina och lyfter fram exempel som grönytor och planteringar, vägunderhåll och grannsamverkan. Hon förklarar att hon hellre lägger ned lite extra styrelsearbete för att göra det ordentligt, än att göra det slarvigt.
– Visst tar det en del tid. Men vi är en samfällighet med väldigt högt engagemang bland både styrelse och medlemmar. Många delägare hjälper till i olika utmaningar och frågor, samtidigt som styrelsen har olika ansvarsområden.
Adventsfirandet har blivit en tradition
Varje år, när första advent närmar sig, samlar styrelsen föreningens medlemmar för det årliga adventsfirandet. Det är en tradition som vuxit sig starkare för varje år, och som nu är en stående punkt i föreningens kalender. Tända julgranen på föreningens mark, glöggfika och en brinnande brasa skapar en perfekt miljö för gemenskap och inspiration.
– Det är väldigt enkla saker, men ju fler grannar som känner till varandra, desto tryggare blir boendet i området, berättar Regina, och betonar att det handlar om okomplicerade saker som bidrar till en bättre gemenskap.
– Det finns flera medlemmar som också passar på att bolla idéer och frågor med styrelsen eller andra medlemmar. Vi har dessutom haft en del nyinflyttade som ser det som ett perfekt läge att träffa sina nya grannar.
Regina berättar att styrelsen håller kostnaderna väldigt låga, så att det inte ska påverka samfällighetens ekonomi negativt.
– Dessa saker kostar några hundralappar, det är väldigt små kostnader, men saker som ger väldigt mycket tillbaka i form av gemenskap och trygghet.
Vad är framgångsreceptet för ett enklare styrelsearbete och högre engagemang?
– Trevlig ton mellan grannar och styrelse, och att kontinuerligt informera medlemmarna om vad som händer i föreningen. Att medlemmarna hela tiden vet vad som händer och får svar på sina frågor och förslag. Men även att arrangera saker som adventsfirande. Ett ansikte och röst på grannarna skapar en trevligare känsla – och en större gemenskap.
En stilla fundering…kolliderar inte detta med paragraf 18 i samfällighetslagen?
Det är väl inte kostnaden som styr vad man får göra. Finns ju domar, även om de är gamla, på att inte syssla med annat än vad ändamålet anger.