Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Teckna medlemskap & få 1 biljett på köpet
- 1 st biljett till Samfällighetsdagen 2024
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1 495 kr / år
(Betalas årsvis)
Välj och gå vidareBli medlem utan biljett
1 495 kr / år exkl. moms
(Betalas årsvis)
Välj och gå vidareHögsta förvaltningsdomstolens dom har tagits emot väl i många styrelserum. Kenneth Eliasson, redovisningsansvarig i Bastuholmens samfällighetsförening, menar att beskedet kommer bespara föreningens medlemmar över 1 miljon kronor. Samtidigt ser han utmaningar vid horisonten.
Föreningen, med cirka 30 medlemmar, har länge varit kritiska mot Skatteverkets ställningstagande i momsfrågan. Främst för att föreningen har lån efter att man drog in kommunalt VA till den lilla ön, strax utanför Täby. Momsplikten, som Skatteverket tidigare menade omfattade samfällighetsföreningar, hade resulterat i en miljonsmäll för Bastuholmens samfällighet.
Men nu kan Kenneth Eliasson dela den glada nyheten med resten av föreningens medlemmar.
– Väldigt glädjande. Nu får vi fira, det är fantastiskt att det blev så här. Det blir väldigt skönt att slippa slippa hålla på med det där. Vilket arbete de (föreningarna som drivit frågan mot SKV, red anm) har gjort. Vi har hållit på med det här i två år, och även skickat in ett öppet yrkande i samband med deklarationen, men nu slipper vi allt, säger han.
Bastuholmens samfällighetsförening genomförde sin investering 2010, och kunde därför inte göra något momsavdrag. Samtidigt finansierades hela investeringen med lån på 3,3 Mkr, finansiella kostnader som hade omfattas av momskravet.
– Detta hade fått helt orimliga konsekvens för oss, eftersom vi inte har haft möjlighet att dra av den ingående momsen vid investeringstillfället år 2010. Förutom att våra medlemmar redan betalat momsen för anläggningen, ska vi dessutom betala moms på den del av uttaxeringen som skall täcka kvarvarande låneskuld och räntor till dess lånet är slutbetalt, berättar Kenneth.
Men nu slipper föreningen tänka på det. Beslutet från HFD kommer att bespara Bastuholmens medlemmar mycket pengar. Eftersom föreningen har lån, med finansiella kostnader som räntor och amortering, hade momsen orsakat en ren kostnadssmäll på över 1 Mkr. Rent konkret hade varje medlem behövt betala en betydligt högre årsavgift, om HFD hade dömt i Skatteverkets favör.
– Vi håller på att omförhandla lånen nu och med dagens ränteläge, så det hade slagit extra hårt om domen hade varit annorlunda. Nu sparar medlemmarna cirka 1.300 kronor per år under de kommande 30 åren, ungefär.
Vad säger du om domen, och hela den här processen?
– Jag förstår inte att det har tagit så lång tid. Jag förstår inte heller varför Skatteverket var så ivriga med att fatta detta beslut efter en EU-dom. Samtidigt kändes det naturligt att det här blev utfallet, för att den tyska domen är inte tillämplig här, säger Kenneth.
För Bastuholmen väntar nu en del korrigeringar i ekonomin. Kenneth berättar att han just nu sitter och justerar räkenskaper bakåt i tiden, men att de samtidigt kommer undan relativt smärtfritt.
– Vi har bara hunnit med en momsdeklaration för 2023, men det finns ju samfälligheter som har deklarerat kvartalsvis, och det blir ju betydligt mer administrativt för dem att backa tillbaka allt. Det är krångligt, man behöver se över i bokföringen och lite annat. Det är så mycket som hänger ihop med det här. Det kan bli stökigt för många föreningar.
Han lyfter dessutom fram en annan utmaning – årsstämman. Många föreningar är i full färd att planera och förbereda inför årets stämma. För de som redan har skickat ut kallelse tillsammans med underlag för uttaxering kan det uppstå juridiska frågor.
– Det stökar till det för många föreningar. Frågan är hur man ska hantera det om kallelse redan har gått ut, säger han, och lyfter upp potentiella problem som att det kan vara för tätt inpå stämman för att skicka ut en ny kallelse.
Skatteverket har ännu inte gått ut med information om hur föreningar med eventuella omprövningar ska agera, något som också kan bli ganska rörigt, menar Kenneth.
– Alla föreningar som har gjort deklarationer ska ju inte behöva ompröva grundbeslutet. Då drabbas man av administrativa kostnader på grund av det. Ska varje enskild förening begära en omprövning blir det väldigt mycket administrativt, både för Skatteverket och föreningarna.
– Det vore bra om Skatteverket kunde ta ett generellt beslut, och att föreningarna inte behöver göra allt för mycket.
Bra domstolsutslag, Tack till de samfälligheter, som drivit frågan.
Men nu kommer många frågor, när börjar detta att gälla och finns möjlighet att få tillbaka inbetald moms.
Mästermansgårdens samfällighet, Norrköping