Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareSamfällighetsföreningen behöver inte ändra beslut kring debiteringslängder, eller skicka ut nytt underlag för kommande stämmor bara för att moms står med, menar Mia Holmqvist Andersson på Simpleko.
– Kronofogden kan komma att ha synpunkter på det framöver, men jag skulle säga att det inte behövs. Du har trots allt fått med vad fastigheten ska betala totalt, oavsett moms. Det finns säkert massor av olika utformningar på hur man gjort med debiteringslängden. Men totalbeloppet blir ändå detsamma, och det framgår vad fastigheten ska betala, säger Mia Holmqvist Andersson, leveranschef ekonomisk förvaltning på Simpleko.
Gäller det även inför kommande stämma eller om man nyss tagit beslut om debiteringslängd?
– Jag skulle säga att man kan fortsätta och köra på, eftersom det inte kommer att påverka den totala avgiften i de flesta fall. De flesta har trots allt inte fått högre avgifter på grund av moms. De flesta kan också med stor sannolikhet använda det underlag man redan har skickat ut. Om man vill så kan man skriva en kommentar i protokollet om det.
Uppdelad verksamhet
Samfällighetsföreningar som fortfarande bedriver momspliktig verksamhet behöver eventuellt dela upp verksamheten – en icke-momspliktig och en momspliktig. Uthyrning av p-platser och individuell mätning och debitering är exempelvis fortfarande momspliktig försäljning.
–All uttaxering som inte är kopplat till andelstalen blir alltså momsat om det handlar om att föreningen tillhandahåller varor och tjänster som till exempel vatten, el eller parkeringsplatser. Men då kan föreningen också dra av moms på de delar som är hänförliga till den momspliktiga verksamheten. Du kan till exempel inte dra av moms på den delen som är kopplad till den uttaxerade avgiften.
Omsättningsgränsen gäller fortfarande för den del av verksamheten som är momspliktig. Det betyder att om föreningen inte når upp till 80.000 kronor i omsättning i den momspliktiga delen av verksamheten blir hela föreningen momsbefriad.