Hissjö bys samfällighetsförening tog sig an utmaningen att återställa och förbättra ortens gamla mötesplats vid Hissjön i Umeå kommun. Under ledning av ordförande Lars Hammarsten tillsammans med styrelsen har föreningen genomfört omfattande renoveringar för att åter göra platsen tillgänglig och inbjudande – med ambitionen att stärka gemenskapen i hela byn.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareTrots en historia som klassisk mötesplats på orten, omgiven av tät natur och vattendrag, hade ingen tagit sig an en upprustning av den gamla grillplatsen vid Hissjön. Förrän nu.
Hissjö bys samfällighetsförenings ordförande Lars Hammarsten, som också är en av initiativtagarna bakom upprustningen, berättar att kommunen startade en kampanj för att stötta lokala projekt som bidrog till samhället. Föreningen tog tillfället i akt och ansökte om medel, något som också var en förutsättning för att genomföra arbetet.
– Vi hade pratat om att rusta upp platsen tidigare också, men det var alldeles för höga kostnader. Men då gick kommunen ut med ett stöd för investeringar som den här, landsbygsstöd, och efter att ha skrivit en projektansökan så har vi kunnat få totalt 70.000 kronor i stöd.
Samfälligheten, som bland annat förvaltar skog och väg, har 65 medlemmar och är en av två föreningar i bysamhället. Lars Hammarsten berättar att renoveringen har tagit cirka två år, ett år längre än planerat, på grund av kraftiga skyfall under 2023.
– Vi var tvungna att få dispens för att förlänga projektet, för att det var för blött i marken. Det gick inte att färdigställa något på grund av regnet, vi kom inte ner med maskinerna och kunde inte göra något alls. Men där har kommunen varit väldigt förstående och generös.
Lars berättar om igenväxta vägar, dåliga vägkroppar och obefintlig tillgänglighet. Att ta sig ner till den gamla grillplatsen var praktiskt taget omöjligt för personer med exempelvis rullstol eller barnvagnar. En stor del av arbetet blev med andra ord renovering av vägarna ner till grillplatsen – och anläggning av en ny väg.
– Vi har behövt fylla upp vägkroppen, bygga upp och lägga markdukar så att inte kroppen flyter iväg vid regn. Dikning och montering av vägtrummor. Det är faktiskt där den största kostnaden ligger.
Stundtals var det omöjligt att ta sig ut på grund av den våta marken, berättar Lars. Eftersom marken ligger i nivå med Hissjön påverkas den kraftigt vid regn och skyfall. En faktor de nu byggt bort genom att höja vägen och montera vägtrummor. Förutom att renovera den befintliga grillplatsen har föreningen även byggt en ny grillplats i närheten.
– Det blir i anslutning till där man kan dra upp båtar och sätta sig och grilla. På vintern är det perfekt att ta skotern hit, för solen ligger bra här då. Det ska bli en samlingsplats för boende i hela Hissjö.
Lars Hammarsten är tydlig med att mötesplatserna må vara byggda av samfälligheten, men är till för alla boende i byn. Syftet är att bidra till hela samhället, och skapa träffpunkter som gynnar hela samhället – inte bara föreningen. Man måste hjälpas åt i mindre samhällen, menar han.
– Det har funnits en uttalad önskan om att det ska finnas ett ställe som alla kan ta sig till för att träffas. Det finns många som bor här men som inte ingår i bysamfälligheten, och även de ska kunna använda det här. Det är vi positiva till.
Invånarna efterfrågade något nytt. Umeå kommun valde då att inrätta ett ekonomiskt stöd till de som kunde besvara behovet. Men trots kommunens hjälp har samfällighetsföreningen behövt skjuta till egna pengar för att få projektet i mål.
– Kostnaden för att bygga ut väg har bysamfälligheten fått betala en del av också, men det var en självklarhet. Det kommunala stödet stödet täckte det mesta.
Men ekonomiskt stöd ger inga fördelar i projektledning och upphandlingar. Utan en drivande kraft bakom arbetet så händer det inget. För Hissjö by samfällighet har styrelsen dragit ett stort lass, tillsammans med lokala entreprenörer som kan området och dess förutsättningar.
– Jag har väl varit projektledaren, men vi har en aktiv styrelse som hjälper till. Det som har varit viktigt för oss är att när vi beslutar oss om något, så ser vi också till att det händer något. Sen har vi haft erfarna entreprenörer med lokal anknytning vilket har underlättat.
Nu väntar anläggning av brygga intill den nya grillplatsen – och löpande underhåll. Något som troligtvis landar på styrelsen, berättar Lars.
– En bra styrelse driver frågor och ser till att andra jobbar. En dålig styrelse har både idéer och gör arbetet. Vi är väl kanske en bra styrelse men som ändå gör mycket av arbetet, säger Lars och skrattar.