fbpx
Annons

Postnord fortsätter pressa samfälligheter: “Sex månader på sig” 

Fler än 400 samfälligheter har fått brev från Postnord med uppmaning om att brevlådorna måste flyttas till en gemensam poststation. Det trots att anläggningsbeslutet i många fall inte tillåter det.

Postnord fortsätter att uppmana samfällighetsföreningar att flytta boendes brevlådor från respektive medlems fastighet till en gemensam samlingsplats på samfälld mark.

– Där det finns problem att dela ut post på ett säkert sätt, sett utifrån arbetsmiljö och trafiksäkerhet, uppmanar vi fastighetsägaren att åtgärda problemen så att vi kan dela ut posten på ett säkert sätt, säger Henrik Ishihara, som är insatt i frågan och jobbar på Postnords presstjänst. 

– Det finns fortsatt många bostadsområden med trånga gränder, avsaknad av vändplatser, bommar och liknande som gör det osäkert eller svårt att dela ut post och vi arbetar successivt för att förbättra både trafiksäkerheten och arbetsmiljön för våra anställda.

Trots kritik om att en sådan ändring i många fall strider mot föreningens anläggningsbeslut menar Postnord att ändringen måste genomföras inom en viss tid – annars riskerar boende att bli utan post. 

– Fastighetsägaren har alltid minst sex månader på sig att antingen åtgärda problemen eller inkomma med en handlingsplan som vi kan godkänna. Vi kan bara konstatera att i nästan alla fall klarar man av att åtgärda problemet utan att ett utdelningsstopp blir nödvändigt. Det är sällsynt att vi tvingas att ta den åtgärden. 

Samfällighetens ansvar att åtgärda

Men en omprövning av anläggningsbeslutet kan ta upp till 16 månader, betydligt längre tidsfrist än vad Postnord ger samfällighetsföreningar. Dessutom kan en omprövning kosta över hundratusen kronor, enligt Lantmäteriets egna exempel. Men hur respektive fastighetsägare väljer att lösa problemen lägger sig Postnord inte i, menar Henrik. 

Om föreningen trots krav från Postnord struntar i det med hänvisning till anläggningsbeslutet skickas i stället posten till ett expeditionsställe, berättar Henrik, tills situationen hos föreningen är löst. 

– Från det att vi tar kontakt med fastighetsägaren går det alltid minst sex månader tills ett utdelningsuppehåll kan bli följden. Inkommer man med en åtgärdsplan som vi kan godkänna kan den här tidsperioden förlängas. Skulle därefter exempelvis leverans av fastighetsboxar bli försenad, är det något som vi naturligtvis kan ta hänsyn till.

Över 400 samfälligheter kontaktade 

Enligt Henrik Ishihara har Postnord kontaktat över 400 samfällighetsföreningar med krav om att flytta på brevlådor. Bara tre av föreningarna har fortfarande inte har åtgärdat problemen, och där det idag är utdelningsstopp i väntan på en gemensam lösning.

– När brevvolymerna faller, och med det intäkter för porto som till fullo finansierar hela den samhällsomfattande posttjänsten, behöver postutdelningen kunna ske på ett mer rationellt sätt. På sikt bidrar därför även lådsamlingar till att posten kan delas ut på ett mer samhällsekonomiskt effektivt sätt. De förändringar som hittills är initierade, är dock i stort sett alla arbetsmiljö- eller trafiksäkerhetsrelaterade, säger Henrik.

Tidsfristen räcker inte till

Tidsfristen på sex månader är i kortaste laget, menar Christian Postolovski, specialist på fastighets- och miljörätt på Advokatfirman Glimstedt AB, och betonar att en omprövning sällan går snabbare än så. Kötid, handläggning och åtminstone ett sammanträde tar sin tid. 

–  Sex månader är alldeles för kort tid för att ompröva en gemensamhetsanläggning. Även om alla är överens tar det ofta längre tid än så.

Det är också svårare att hänföra en gemensamhetsanläggning för postboxar eller brevlådor till en befintlig gemensamhetsanläggning, menar Christian, eftersom det inte finns någon självklar befintlig anläggning som linjerar med ändamålet. 

Christian Postolovski, specialist på fastighets- och miljörätt på Advokatfirman Glimstedt AB

– Det går till exempel inte att ta upp ett område förpostboxar på en gemensamhetsanläggning för väg utan att ändra anläggningsbeslutet. Post och väg är vitt skilda ändamål, säger han och fortsätter:

– Jag har svårt att komma på ett exempel där det faktiskt är möjligt att skapa en gemensam brevlådeplats i en befintlig gemensamhetsanläggning, utan att ändra anläggningsbeslutet. Det blir nog en utmaning för många; att se hur den nya anläggningen förhåller sig till det som finns i anläggningsbeslutet i dag. 

Annons

3 KOMMENTARER

  1. Postnords agerande är provocerande på många sätt. Bolaget är i och för i sin fulla rätt att ha en diskussion med fastighetsägaren om brevutdelningen. Postnords uppdrag är att dela ut post till de enskilda fastigheterna. Dock är det så att samfälligheter består av flera ingående fastigheter. Det är i förhållande till dem Postnord har ett uppdrag, inte i förhållande till föreningen.

    Ändå väljer Postnord att kräva att få ha en dialog med samfällighetsföreningen och har, som framgår av artikeln, uppfattningen att kravet kan riktas mot föreningen och att det är föreningen som ska åtgärda situationen. Det kan väl vara så att en fastighetsbox måste stå på föreningens mark, men det är inte samma sak som att kravet ska riktas mot föreningen eller att föreningen måste sköta all kontakt med Postnord.

    Samfällighetsföreningen finns för vissa ändamål som beslutats i anläggningsbeslutet, inte för andra ändamål. Att rikta sig mot föreningen är lika galet som att rikta sig mot ett enkelt bolag som flera fastighetsägare skapat för att tillsammans äga en släpvagn eller en trivselförening med flera fastigheter som ordnar en årlig sommarfest.

    Postnord uppgav för oss att de hört de argumenten, inte håller med, men inte ville berätta på vilken laglig grund föreningen enligt bolaget har ett ansvar i detta.

    Än mer provocerande är det att Postnord efter att vi ordnat en lösning med fastighetsboxar fortsätter att köra sina bilar i området. Det var just eftersom det – plötsligt efter 50 år – inte var möjligt av arbetsmiljöskäl och för trafiksäkerhet att köra i området som Postnord krävde fastighetsboxar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här