Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareSkatteverkets nya vägledning kastar ljus på tidigare obesvarade frågor. Bland annat om ni behöver betala tillbaka den moms ni har fått ut och om ni måste avregistrera er – eller inte. Nedan har vi listat några frågor och besvarat dem.
Om ni bara uttaxerar medlemmar enligt andelstalen, det vill säga en klassisk uttaxering, ska ni alltså inte längre vara momsregistrerade. Det spelar ingen roll om ni har en omsättning högre än 80.000 kronor. Nedan svarar vi på flera frågor som kan segla upp på agendan.
Måste vi betala tillbaka moms vi har fått ut?
Skatteverket kommer bara att fatta beslut som kan vara till nackdel för föreningen två år tillbaka i tiden. Under 2024 kan myndigheten alltså fatta beslut som påverkar föreningen negativt till och med beskattningsåret 2022. All moms innan dess kommer SKV inte att begära tillbaka.
Läs även: Ny vägledning påverkar inte befintlig debiteringslängd
Om föreningen har deklarerat moms retroaktivt, till exempel för att hämta hem moms på tidigare kostnader, kan SKV göra en omprövning i upp till ett år efter inlämnad deklaration. Det betyder att om ni till exempel lämnat in momsdeklarationen för redovisningsperioden 2020 den 6 augusti 2023, kan Skatteverket fatta beslut till nackdel för föreningen fram till den 6 augusti 2024. Lämnade ni in deklarationen innan 11 mars 2023 behöver ni alltså inte oroa er.
Ska vi ta ut moms på uthyrning av parkeringsplatser?
Ja. Uthyrning av parkering är momspliktigt. Även uthyrning till medlemmar kan vara momspliktig verksamhet. Tänk på att all momspliktig verksamhet som ligger under omsättningsgränsen på 80.000 kronor inte omfattas av momsplikten.
Ska vi avregistera oss ur momsregistret?
Ja, om ni inte vill lämna in en nollad momsdeklaration behöver ni aktivt avregistrera er. Det gör ni genom att skicka in den här blanketten till SKV. Skatteverket kommer dessutom att skicka ut ett förslag till beslut om avregistrering från moms till de samfällighetsföreningar som registrerades för moms efter februari 2022.
Måste vi fortfarande deklarera moms för i år?
Så länge föreningen ligger kvar i momsregistret så måste ni nolldeklarera. Ni ska då redovisa noll kronor i ingående och utgående moms i föreningens momsdeklaration.
Vi lämnade in vår deklaration nu. Vad händer för oss?
Om du har lämnat en momsdeklaration under februari 2024 och ska få tillbaka pengar (om ni inte redan har fått pengar) så kommer Skatteverket att påbörja en utredning av momsdeklarationen. Har ni lämnat en momsdeklaration med moms att betala tillbaka ska ni begära omprövning.
Måste vi begära en omprövning?
Det är frivilligt för föreningen att begära omprövning. Om du anser att samfällighetsföreningens beskattning av moms är felaktig rekommenderar Skatteverket att ni begär omprövning. Föreningen kan senast begära omprövning för det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret gått ut. Det innebär att under 2024 kan föreningen begära omprövning från beskattningsår 2018. Eventuell kostnadsränta som uppstår om föreningen ska betala tillbaka pengar täcks dock inte.
Vi har fått en förseningsavgift. Måste vi betala den?
Om er förening inte längre ska vara momsregistrerad så kan ni bli befriad från förseningsavgifter genom att begära en omprövning.
Vi vill väcka ett skadeståndsanspråk mot SKV. Hur gör vi det?
En ansökan om skadestånd kan ni antingen lämna in till Skatteverket eller direkt till Justitiekanslern.
Är bidrag från Trafikverket momspliktigt?
Nej.
Läs även: Så lång tid måste ha gått för att ni inte ska bli återbetalningsskyldiga