Livsmedelsverket har infört nya riktvärden för PFAS och giftiga metaller i dricksvatten från egna brunnar. Syftet är att främja hälsan hos de cirka 1,2 miljoner svenskar som använder eget brunnsvatten. Riktvärdena ska minska exponeringen av skadliga ämnen som arsenik, bly och olika PFAS-ämnen. Riktvärdena träder i kraft 1 juli 2024.
– Det här är ämnen som vi bör få i oss så lite som möjligt av, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.
Enligt riktvärdena ska dricksvattnet inte innehålla mer än 4 nanogram per liter av fyra vanliga PFAS-ämnen. Det här är första gången som Livsmedelsverket fastställer ett riktvärde för PFAS i dricksvatten från egna brunnar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– PFAS är syntetiska ämnen som ansamlas i kroppen. Det finns tusentals PFAS-ämnen, och det nya riktvärdet gäller fyra av de vanligaste. PFAS är inte akut skadligt, men om man får i sig mycket under lång tid kan det påverka immunförsvaret. Därför är det viktigt att vi får i oss så lite PFAS som möjligt, säger Sabina Litens Karlsson.
Totalt fyra ämnen omfattas av de nya riktvärdena
Utöver det nya riktvärdet för PFAS, sänker man också riktvärdena för tre andra ämnen. Arsenik, bly och kadmium.
– Vi får i oss både arsenik, bly och kadmium även genom till exempel maten. För att det totala intaget av dessa ämnen inte ska bli för högt så måste halten i dricksvattnet vara lägre än det riktvärde vi har haft tidigare, säger Sabina Litens Karlsson.
Riktvärdena är dock inte juridiskt bindande, exempelvis som vid gränsvärden för kommunalt dricksvatten. Syftet är att de ska hjälpa hushåll med egen brunn att avgöra kvaliteten på det egna dricksvattnet.