Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareEtt nytt beslut från Länsstyrelsen kräver att alla nedfarter till Laholms stränder ska spärras för biltrafik, vilket innebär stora kostnader för markägare och vägföreningar. Beslutet omfattar 16 vägar, och ställer krav på låsbara vägbommar för räddningsvägar. Det rapporterar Hallandsposten.
Catharina Friberg, ordförande i Fåglarnas samfällighetsförening, säger till tidningen att de ansvarar för en av nedfarterna till stranden. Hon beskriver beslutet som både tvingande och kostsamt.
– Vi är ålagda att följa reglerna och har inget annat val än att sörja för att det kommer upp en bom, säger Friberg. Hon nämner att föreningen har tagit in offerter för bommar, med kostnader som ligger kring 30.000 kronor. Friberg uttrycker även frustration över bristen på stöd och samordning från Laholms kommun.
– Vi tycker att kommunen kunde ta fram ett gemensamt förslag så att alla nedfarter hade samma bommar. Men det har vi inte fått något gehör för, säger hon till Hallandsposten.
Laholms räddningschef Andreas Nilsson har pekat ut åtta räddningsvägar som kräver låsbara bommar. Övriga vägar kan spärras med enklare medel, exempelvis stora stenar. Kommunen har förklarat att de inte kommer att samordna inköpen av bommar, men är villiga att föra en detaljerad dialog med markägare för att hitta kostnadseffektiva lösningar.
– Vi kommer inte göra någon upphandling eller säga att exakt den här bommen ska det vara. Däremot kommer vi att föra en detaljerad dialog med alla markägare som vill, och resonera tillsammans om hur vi löser det här på enklaste och mest kostnadseffektiva sätt, säger Andreas Meimermondt, förvaltningschef i Laholms kommun.
Länsstyrelsen har satt en deadline för att bommarna ska vara på plats senast den 31 maj. Fåglarnas samfällighet är osäker på om de kommer hinna i tid, men har fått besked från kommunen att de inte kommer att påföras något vite så länge de har en plan och är igång med processen.
– Vi har åtminstone fått beskedet från kommunen att vi inte kommer att få något vite om vi inte är klara då. Det räcker att vi har en plan och att vi är igång med processen, säger Catharina Friberg.