Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareI samfällighetsföreningens stadgar framgår de grundläggande bestämmelserna för vad föreningen ska förvalta, hur det ska förvaltas och hur stämman ska gå till. Men kan föreningen skriva in vad som helst i stadgarna? Får man till exempel bötfälla medlemmar som inte dyker upp på städdagen?
Samfällighetens stadgar får inte innehålla bestämmelser som går stick i stäv med lagar, är motsägelsefulla eller ens otydliga. Även om en sådan stadgeändring, mot förmodan, skulle leta sig in i föreningens stadgar, blir den inte gällande. Lagstiftning står högst i hierarkin – oavsett vad som står skrivet i föreningens stadgar.
Stadgarna gäller för alla medlemmar i föreningen, inklusive ledamöter. I stadgarna regleras exempelvis hur kallelse till stämma ska hanteras, hur stämman ska genomföras, bestämmelser om fondavsättning och hur styrelsens sammansättning ska se ut. Men vad som står i stadgarna är egentligen helt upp till föreningen – det går att ändra eller lägga till punkter i stadgarna, så länge processen är korrekt genomförd och inte bryter mot någon lag.
Lantmäteriets normalstadgar är ett bra ställe att starta på. De omfattar de viktigaste, och de obligatoriska, punkterna. Samtidigt innehåller normalstadgarna inte sådant som kan vara av intresse för en enskild förening. Det kanske handlar om gränsdragning för en ny anläggning, eller om man vill ändra antalet styrelseledamöter i styrelsen. Förändrade förutsättningar för gemensamhetsanläggningar. Orsakerna bakom en stadgeändring kan vara många.
Ändring av stadgarna
Alla ändringar måste beslutas på årsstämman och till två tredjedelars majoritet, om inte stadgarna säger annat. När stämman röstar om stadgeändring röstar man enligt huvudtalsmetoden. För att Lantmäteriet ska godkänna ändringen behöver det framgå att beslutet är taget med rätt majoritet, och att ändringen inte strider på rådande lagstiftning.
En ändring som exempelvis inte skulle gå att genomföra är att samfälligheten ska förvalta något som inte ingår i föreningens anläggningsbeslut. En annan vanlig fråga är om man i stadgarna kan skriva in någon form av böter för medlemmar som inte medverkar på föreningens städdagar, vilket man inte kan göra. Föreningen kan inte heller tvinga medlemmar att dyka upp på städdagar genom att skriva in det i stadgarna.
Skulle en medlem anse att enskilda intressen inte har tagits i beaktning, kan medlemmen klandra beslutet genom att väcka talan hos mark- och miljödomstolen. Samma tidsfrist som för övriga klander gäller, det vill säga fyra veckor från det att beslutet togs.