Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareFör alla typer av gemensamhetsanläggningar finns det behov av städning och annat arbete. För en väg kan det handla om buskröjning längs vägen samt utsättning av snökäppar inför vintern. Men hur belönar man dem som faktiskt dyker upp – och vad får man inte göra?
Diken och vägtrummor kan behöva rensas. För ett grönområde kan det vara bortstädning av skräp. En garagebyggnad kan behöva bättringsmålning och likaså bättring av markeringar på en parkeringsplats.
Detta är exempel på sådant som delägarna i egenskap av privatpersoner mycket väl kan utföra. Däremot krävs det professionell arbetskraft för exempelvis elinstallationer och arbete på hög höjd.
Inte obligatoriskt
För att hålla nere kostnaderna kan samfällighetsföreningen besluta om så kallade städdagar, då delägarna (delägarfastigheternas ägare) förväntas ställa upp och utföra arbetena. Så långt är det inget problem. Dock får man inte i stadgarna ta in krav på obligatoriskt deltagande. Enligt 40 § i Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter får bidrag från medlemmarna bara uttaxeras i pengar, inte i form av arbete eller liknande. Detta framgår också av det här rättsfallet.
En samfällighetsförening hade på en föreningsstämma beslutat att om en medlem inte kan närvara på städdagen, så har man 14 dagar på sig att utföra de uppdrag som styrelsen tilldelar en, annars så måste man betala 500 kr, som tillfaller underhållsfonden. En medlem klandrade detta beslut och Mark- och miljööverdomstolen konstaterade att beslutet om städavgift stred mot grunderna i samfällighetslagen och därför skulle upphävas.
(MÖD 2016:35)
Tillåtna metoder
Det finns flera sätt att locka medlemmarna att vara med.
- Informera om att om deltagarantalet blir alltför lågt, måste arbetet läggas ut på entreprenad. Då uppstår en merkostnad som i slutändan hamnar på delägarnas uttaxering. Denna information brukar uppmuntra till deltagande.
- Göra deltagandet attraktivt genom att bjuda deltagarna på fika och någon enklare förtäring.
Tveksamma metoder
Följande är tveksamt:
- Att bjuda in städdagens deltagare till en påkostad fest vid ett annat tillfälle än på själva städdagen. Detta kan betraktas som en skattepliktig förmån.
- Att betala ersättning till dem som är med är inte otillåtet. Men alla ska då vara medvetna om att ersättningen beskattas som lön. Föreningen ska betala arbetsgivaravgifter och dra preliminärskatt om personen får minst 1 000 kr under ett kalenderår. Är lönen högst 999 kr under ett kalenderår får Skatteverket inte automatiskt reda på det. Ändå ska mottagaren själv deklarera beloppet i sin inkomstdeklaration. Detta kan komma fram vid en skatterevision hos samfällighetsföreningen.
Otillåtna metoder
De här metoderna är otillåtna:
- Att öka uttaxeringen för dem som inte är med på städdagen eller inte är med på ett visst antal städdagar. Detta strider mot likhetsprincipen, som säger att uttaxeringen enbart ska baseras på fastighetens andelstal.
- Att ge förmåner som biobiljetter eller en flaska vin till dem som är med. Detta strider också mot likhetsprincipen.
Hej, kom på en sak, kan man lotta ut biobiljetter eller annat till de som kommer och städar?