Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareDet finns många anledningar till att en medlem skickar ett ombud till stämman i stället för att själv dyka upp. Rätten att delta, och utnyttja sin demokratiska rätt, gäller även när medlemmen får förhinder. Det betyder dock inte att allt är tillåtet – och ombudet måste förhålla sig till vissa bestämmelser.
En medlem som inte kan delta personligen får alltså utöva sin rösträtt genom ett ombud. Det finns inte heller något krav på att ombudet själv måste vara medlem i samfällighetsföreningen, eller för den delen ha egen rösträtt.
Men ett ombud kan dock bara företräda en medlem åt gången, om den själv inte är medlem i föreningen, för då får ombudet två röster. Det vill säga sin egen röst och ombudets röst.
Det är bland annat föreningens stadgar som bestämmer vad som gäller för ett ombud. Exempelvis kan stadgarna säga att ett ombud faktiskt får företräda flera delägare, eller att ett ombud måste vara medlem. Stadgarna kan också ställa krav på hur en ombudsfullmakt ska vara utformad.
Jävsbestämmelser för ombud
Något som är viktigt att komma ihåg är att jävsbestämmelserna gäller även för ombud. I en fråga där röstberättigade medlemmar har ett eget intresse, ett intresse som ligger i strid med föreningens, får de inte rösta.
Det spelar således ingen roll om det är ett ombud som sköter röstningen åt den jäviga medlemmen. Det kan exempelvis handla om upphandlingar där medlemmen i fråga har intresse i företaget som handlas upp.
Björn Lundén: Ombud på egen risk
Det är viktigt att du har klart för dig att gentemot samfällighetsföreningen är ombudet helt fritt att säga vad som helst och rösta hur som helst på stämman. Du kan i och för sig instruera ombudet i förväg hur han eller hon ska rösta, men det avtalet gäller enbart mellan dig och ombudet och har ingen rättslig verkan gentemot föreningen.
Det är viktigt att du har klart för dig att gentemot samfällighetsföreningen är ombudet helt fritt att säga vad som helst och rösta hur som helst på stämman.
Du kan i och för sig instruera ombudet i förväg hur han eller hon ska rösta, men det avtalet gäller enbart mellan dig och ombudet och har ingen rättslig verkan gentemot föreningen.
Du kan alltså inte i efterhand hävda att en omröstning ska förklaras ogiltig med hänvisning till att ditt ombud har röstat ”fel”. Du kan knappast heller kräva skadestånd från ombudet för en felröstning. Ombudet kan ju försvara sig med att det under stämman kommit fram synpunkter som övertygat ombudet att du, om du hade varit där, också hade bytt ståndpunkt.
Så det gäller att du kan lita på den person som du ger fullmakt att vara ditt ombud på stämman. Och allra bäst är förstås om du är med på stämman själv.
/ Björn Lundén