Postnords krav på gemensam postbox för föreningens delägare ställer till det för många föreningar. Tidsfristen på sex månader är ofta för snäv – samtidigt som omprövning av anläggningsbeslutet kan kosta över 100 000 kronor. Dessutom måste styrelsen anlägga en ny plats för den gemensamma platsen för postboxar.
Men finns det alternativa lösningar – i stället för det dyra alternativet? Vi har pratat med en expert och hittat två, om än okonventionella, lösningar utan att behöva ändra anläggningsbeslutet.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Alla i styrelsen får ett eget inlogg
- Alla i styrelsen får ett exemplar av tidningen
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,745 kr
Välj och gå vidare- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1.495 kr
Välj och gå vidareDet första många tänker är servitut eller arrende. Servitut är i grund och botten en rättighet för en fastighet att nyttja en annan fastighet för ett specifikt syfte. Det finns två former av servitut, officialservitut och avtalsservitut.
– Officialservitut bildas genom ett myndighetsbeslut, vanligtvis genom en lantmäteriförrättning. Avtalsservitut bildas genom en överenskommelse mellan ägarna till den tjänande och den härskande fastigheten. Med anledning av att samfällighetsföreningen inte äger någon fastighet är ett servitut till förmån för samfällighetsföreningen inte något alternativ, säger Anton Grape, biträdande jurist på Adelsson Advokatbyrå.
Kort sagt: Samfällighetsföreningen kan inte upprätta ett servitut på gemensamhetsanläggningen. Men det finns fortfarande alternativa lösningar.
Alternativa lösningar
Anton Grape, tidigare förrättningslantmätare på Lantmäteriet, jobbar i dag med juridiska frågor som berör både gemensamhetsanläggningar och servitut. Han berättar att även om en samfällighetsförening i de flesta fall inte kan upprätta servitutsavtal, finns det faktiskt potentiella lösningar på utmaningen.
Eftersom en omprövningsförrättning är ofta både kostsam och tidskrävande, är det något många samfälligheter gärna undviker.
– Jag har därför förståelse för att de flesta samfällighetsföreningar ser över alternativa lösningar för att efterkomma Postnords begäran. Hur en sådan lösning kan utformas är inte helt okomplicerat och beror på omständigheterna i det enskilda fallet, säger Anton Grape.
Ta hjälp av föreningens medlemmar
Först och främst behöver man ha lite tur med sina delägare. En fastighetsägare, förslagsvis en medlem, kan upplåta ett servitut på sin fastighet till övriga medlemmar i föreningen. Föreningen kan därefter använda servitutet för att upprätta en gemensam yta för postboxar eller brevlådor – utan att justera anläggningsbeslutet.
– Detta är möjligt om brevlådorna ska placeras utanför det område som upplåtits till förmån för gemensamhetsanläggningen.
Kanske inte den mest konventionella lösningen, men åtminstone ett alternativ för föreningar vars medlemmar äger större fastigheter med rätt förutsättningar. Nackdelen med det här alternativet är att den administrativa bördan helt enkelt kan bli för tung. Varje delägare måste upprätta separata avtalsservitut – skriftligt.
– En enklare lösning kan vara att ägaren till fastigheten där brevlådorna ska placeras upplåter nyttjanderätt till de personer som är i behov av den gemensamma platsen för brevlådor. Även här bör parterna vara fastighetsägaren och berörda medlemmar.
Nyttjanderätt kan, till skillnad från servitut, upplåtas muntligen, förklarar Anton Grape. Så länge ägaren till den fastighet där brevlådestationen upprättas själv är medlem i föreningen, och inte har några invändningar mot att medlemmarna sätter upp och använder brevlådor på platsen, är det fritt fram.
– Muntliga nyttjanderättsavtal blir i dessa fall en smidig lösning. En nackdel med muntliga nyttjanderättsavtal är att de inte kan skrivas in i fastighetsregistret, och därför riskerar att upphöra att gälla om fastigheten övergår till ny ägare.
14 kap. Servitut (Jordabalken)
1 § Om det är ägnat att främja en ändamålsenlig markanvändning, får i fastighet (den tjänande fastigheten) upplåtas rätt för ägaren av annan fastighet (den härskande fastigheten) att i visst hänseende nyttja eller på annat sätt taga i anspråk den tjänande fastigheten eller byggnad eller annan anläggning som hör till denna eller att råda över den tjänande fastigheten i fråga om dess användning i visst hänseende (servitut).
Servitut får avse endast ändamål som är av stadigvarande betydelse för den härskande fastigheten och får icke förenas med skyldighet för ägaren av den tjänande fastigheten att fullgöra annat än underhåll av väg, byggnad eller annan anläggning som avses med servitutet.
Källa: Jordabalken