Annons

5 tips för en lyckad vårstädning i samfälligheten

När vinterkylan avtar och våren återigen gör entré är det många samfälligheter som har vårstädning i föreningen. Men för att vårstädningen ska ge den positiva effekt som ni i styrelsen hoppas på har vi tagit fram några vanliga misstag ni bör undvika. 

En utmaning många samfälligheter har är att locka medlemmar till styrelseuppdrag och få medlemmarna att engagera sig i föreningen. Därför är det viktigt med en lyckad vårstädning – ni får inte bara en ren och fin förening, utan det finns också positiva effekter på gemenskapen i föreningen. Det i sin tur bidrar till ett ökat engagemang bland medlemmarna. Det är något Alexander Dia, vd på Active Recycling, märker av i sitt arbete. 

– Det roligaste med att jobba med avfall är att det finns så mycket engagemang kopplat till frågan. Vi har ofta glada kunder som hör av sig, där vårstädningen blivit en succé och mycket uppskattad bland medlemmarna. 

Behöver ni boka en container inför er vårstädning? Klicka här för att snabbt få en offert.

Vad bör man undvika för misstag på vårstädningen? 

– En av nycklarna till en väl genomförd vårstädning är att ha god framförhållning och planera för vårstädningen i tid. Medlemmarna har i dagens samhälle ofta begränsat med tid, det är familj, jobb och aktiviteter som konkurrerar. Se till att komma ut med tid och plats snabbt till era medlemmar, säger Alexander och fortsätter:

– En annan aspekt som ofta glöms bort är att det finns många samfälligheter och bostadsrättsföreningar som ofta har städdagar under samma period. I värsta fall kan containern som kunden egentligen behöver vara uppbokad. Ska en container stå på allmän gata eller plats, behöver föreningen även söka tillstånd för det hos polisen vilket många kanske glömmer. 

Det är även viktigt att tänka på logistiken runt vårstädningen. Vad ni behöver för redskap, om det finns plats för en container och var den i så fall stå, vad det är för typ av avfall som ska slängas. Att ha en eller två kontaktpersoner med telefonnummer för leveransen samt ett tydligt utpekat område för placering är att föredra. 

– Det finns idag många olika lösningar för att föreningens städdag ska gå så smidigt som möjligt. Om föreningen exempelvis inte kan ställa en container, finns det plockservice där vi kommer ut med lätt lastbil och helt enkelt plockar upp det som är utställt som skräp. Be din leverantör om deras råd, och våga fråga så ni får rätt lösning för just er, säger Alexander Dia. 

Sortera avfallet rätt på vårstädningen.

Gör det enkelt att göra rätt

När en vårstädning har kommunicerats i tid, styrelsen har tänkt till kring logistiken och sett till så rätt redskap finns för en lyckad städdag, så är en annan nyckel att se till så att alla medlemmar väljer att dyka upp. Här kan det lilla extra ha en stor roll. 

– Se till att hitta glädjen i dagen och gör det enkelt för medlemmarna att göra rätt. Fixa något trevligt att äta och dricka, eller kanske anordna någon form av tävling och locka med ett pris. En sorteringsguide som är utskriven och uppsatt på containern gör det enkelt för medlemmarna. När medlemmarna märker att dagen är väl uppstyrd och att det inte är jobbigt – utan snarare trevligt att vara med, kommer de även dyka upp till hösten, säger Alexander Dia.

Glöm inte heller att dokumentera dagen. Ta några trevliga bilder och lägg upp på hemsidan eller i facebookgruppen, så att de medlemmar som av någon anledning missade vårstädningen ser hur trevligt ni hade. 

Behöver ni boka en container inför er vårstädning? Klicka här för att snabbt få en offert.

Lista: 

5 tips för att lyckas extra bra med vårstädningen i samfälligheten

  • Planera dagen i god tid och kommunicera ut datum, tid och vad medlemmarna kan förvänta sig av dagen. 
  • Se över vad det är för typ av avfall ni kommer att slänga, och se till att fixa rätt lösning för att ta hand om det. Container, avfallssäck, plockservice – krattor, sopsäckar och annat ska vara på plats. 
  • Det är inget konstigt att ta kontakt med leverantören och be om tips och råd. En seriös leverantör ser till att dela med sig av sin erfarenhet. 
  • Engagera medlemmarna med en rolig lek eller tävling och gör det enkelt för medlemmarna att göra rätt. Det är ofta även väldigt uppskattat med något att äta och dricka.
  • Dokumentera dagen med foton.

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.