spot_img
Annonsspot_img

Flexibelt elsystem avgörande för framtidens energibehov

Rent konkret handlar det om att hjälpa kraftsystemet att hålla balansen. Inom några sekunder ska systemet reagera på signaler från kraftnätet, som sedan börjar ladda ur eller ladda upp resurserna som är uppkopplade på flexmarkanden. Resurserna kan exempelvis vara föreningens laddboxar eller solceller. Alla dessa resurser komplettera alltså elsystemet för att balansera frekvensen, effekten och kapaciteten.

– Man får bland annat den ekonomiska uppsidan genom att sälja till Svenska kraftnät, men vi upplever också att många kunder känner glädje över att kunna vara med och bidra till elsystemet, säger Henrik Näsström. 

Nya tekniker och trender skapar både utmaningar och möjligheter för energisystemet. Något som är säkert är att behovet av energi fortsätter att öka. Samtidigt behöver vi nya lösningar för att möta morgondagens behov. 

– Vi vill ta vara på den flexibilitet som finns hos våra kunder. Vår vision är att alla är med och bidrar och delar på energin som vi skapar. Gemensamt bygger vi det som kallas en flexibilitetsmarknad. Förändringar på energimarknaden är bara möjlig om vi alla samarbetar, säger Henrik. 

Redan till 2035 spår Energimyndigheten att elförbrukningen kommer att dubbleras. Det sätter press på kraftnätet. Därför behöver vi komplettera elmarknaden med flera olika energislag som stöttar varandra. 

– Istället för att energibolagen levererar all el går vi mot att kunderna är med och producerar och bidrar med el till elnätet. På framtidens elmarknad kommer kunderna att vara en del av energisystemet. Både föreningar och privatpersoner kommer att spela en viktig roll genom att både bidra och styra sin användning av energi. 

Historiskt har så kallade stödtjänstintäkter, som till exempel flexersättningar, bara varit tillgängliga för större energibolag. Men nu öppnar Varberg Energi upp dörrarna för både föreningar och privatpersoner att ta del av flexmarknaden. 

Ladda ner appen redan idag

Ladda ner Varberg Energis mobilapp redan idag och koppla upp er elbilsladdare mot flexmarknaden. Då kan ni ladda er elbil till halva elpriset! Självklart är ni även välkomna att kontakta oss för rådgivning i flexibilitetsfrågor.

Klicka här för att ladda ner mobilapplikationen.

– Det betyder att våra elhandelskunder som har en laddbox hemma eller som funderar på att investera i en laddbox kan koppla upp den och delta på såväl lokala som nationella flexmarknader, något man kan spara mycket pengar på, säger Henrik Näsström. 

På samma sätt kan man koppla upp sin växelriktare till solcellerna eller ett hemmabatteri och få betalt för att delta på flexmarknaderna. 

– Om du redan är kund hos Varberg Energi kan du ladda ner den kostnadsfria appen och koppla upp dina flexibla resurser, som laddboxen, redan idag, Henrik Näsström.

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.