spot_img
Annonsspot_img

“Underhållsposterna kommer som en chock”

Många samfälligheter som byggdes mellan 60-talet och 80-talet har idag uttjänta avloppsrör. Men i vissa fall går det att förlänga livslängden med kontinuerliga spolningar och inspektioner. När den stora renoveringen väl är oundviklig finns det som tur är bra alternativ. 

– Tittar man på gjutjärnsrör så finns det studier som visar att de håller i cirka 35 år. Bor man då i en fastighet från 80-talet börjar det åtminstone bli dags för inspektion, och är rören från 60-talet kan det vara ren katastrof om man har otur, säger Christoffer Holm, försäljningschef på Re-new. 

Han berättar att det inte är ovanligt att han kommer ut till samfälligheter som har en underhållsskuld. Det kan också vara så att man kanske inte har koll på vilken typ av rör man har.

– Många styrelser har bra koll på sina avlopp, men vi ser också ofta att i just samfällighetsföreningar är underhållet ganska eftersatt. 

Läs mer och boka en inspektion av rören här.

Konsekvenserna blir att stora underhållskonstnader kommer som en chock, samtidigt som dåliga rör orsakar oinbjudna gäster i kvarteret – råttor. 

– När det blir ett ordentligt rörbrott finns det dels risk för att avloppsvatten rinner ut i marken. För det mesta går det att åtgärda med relining, men ibland måste man gräva och byta ut hela rördelen. Och är röret då på ett väldigt dumt ställe, ja då kan det bli väldigt jobbigt för föreningen. 

Relining kontra traditionellt stambyte

Att byta ut föreningens avloppssystem kan vara en dyr historia. Innan man handlar upp renoveringen bör man därför genomföra en rörinspektion – för att stämma av om en relining är möjlig. 

Christoffer Holm, Säljchef och Partner på Re-New AB.

– Relining är allt som oftast mycket billigare än ett traditionellt stambyte. Man slipper dessutom boendepåverkan med rivning, grävarbeten och avstängda vägar. Traditionella stambyten tar dessutom väldigt mycket längre tid, säger Christoffer och fortsätter:

– Använder man en seriös firma, som använder har rätt typ av metod och plast så har en relining ungefär samma livslängd som ett nytt plaströr.

Hur går en relining till? Här är alla sex steg du behöver ha koll på.

Löpande underhåll förlänger livslängden

Något man kan göra för att hålla alla avloppsledningar i bra skick är att kontinuerligt spola avloppen. Ofta räcker det med att man gör det ungefär vart åttonde år. 

När spolade du avloppen senast? Boka en tid med Re-New genom denna länk.

För rännstensbrunnar brukar en slamsugning vara bra vartannat år. Det finns dock ett misstag som Christoffer ofta stöter på. 

– Det är brunnarna som är kopplade till dräneringssystemet som också behöver underhållas genom slamsugning med jämna mellanrum, de är svårare att se och därför missar man dem ibland, säger han och fortsätter: 

– Är man osäker på skicket eller har funderingar över sitt avloppssystem eller sin underhållsplan kan vi hjälpa styrelsen. Allt behöver inte vara perfekt, men det är viktigt att man har en tanke – och gör rätt från början. 

Är du boende i södra Sverige och vill kontakta din lokala leverantör? Då når du Spolpågarna via denna länk.

Re-new och Spolpågarna:

En helhetsleverantör inom avloppsteknik. Huvudkontoret ligger i Malmö men verksamheten sträcker sig längs västkusten upp till Uddevalla. Vårt helägda dotterbolag Spolpågarna AB utgår från Malmö. Vi erbjuder föreningar relining, inspektioner, spolning och slamsugning.

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.