spot_img
Annonsspot_img

Genomtänkt anläggningsarbete när bilarna ska laddas

Det handlar givetvis om elbilsladdare. Men som många styrelsemedlemmar där ute redan har erfarit så finns det en del hinder på vägen. Anläggningsbeslutet, budgetering och en uppsjö av obesvarade frågor. Styrelsen står också inför en rad komplexa tekniska frågor, som ofta kräver specialkunskap. 

– Man måste först vara klar med vad det är man vill installera, och vilka lösningar man vill ha. Ska det styras via en applikation, och hur debiteringen ska fördelas. Det i sin tur kanske påverkar hur man ska bygga anläggningen, säger Magnus Holmberg, arbetschef på Terranor Infra, som hjälper samfällighetsföreningar med att anlägga och installera elbilsladdare. 

Förbered anläggningen för framtiden

Det handlar också om att ta beslut om hur stor anläggning man vill bygga. Det kan variera från att bara installera ett par elbilsladdare på den gemensamma parkeringen, till att utrusta varje enskilt garage med en individuell elbilsladdare. Oavsett hur förutsättningarna ser ut så går det att jobba proaktivt, berättar Magnus.

– Börjar man med en mindre anläggning så går det alltid att bygga ut infrastrukturen för flera i samband med att föreningen gräver och så vidare. När styrelsen sen vill installera fler elbilsladdare i framtiden så finns det mesta redan på plats, säger Magnus. 

Klicka här för att komma i kontakt med Terranor Infra.

Minimera åverkan på föreningens mark

Samtidigt får man inte tappa fokuset från anläggningsarbetet. Det innebär allt från noggrann grävning och schaktning till framdragning av kablage för att enkelt kunna bygga ut anläggningen vid behov. 

– Om det så krävs så åker ut och undersöker förutsättningarna tillsammans med styrelsen och väljer den lösning som gör minst åverkan på föreningens mark. Kan vi gå över gräs i stället för att gräva upp asfalt så gör vi det. Mycket av förarbetet för en offert går att lösa på distans med hjälp av kartor, ritningar och bilder. Vi försöker alltid hitta den bästa vägen ur föreningens perspektiv, säger Magnus Holmberg. 

När det kommer till val av entreprenör så är det lite av en djungel, berättar Magnus, och föreslår att man i första hand kan vända sig till någon som kan svara på styrelsens frågor, och som vid behov gör ett platsbesök för att gå igenom vilka förutsättningar föreningen har. 

Hjälper föreningar i hela landet

Terranor Infra hjälper föreningar från söder till norr.

– Eftersom vi har driftområden i hela landet så kan vi hjälpa föreningar i Skåne och hela vägen upp till Norrland. Just nu installerar vi elbilsladdare till företag i bland annat Arjeplog, Arvidsjaur, Sveg, Gävle och Härnösand.

När Terranor har lämnat ett prisförslag så kommer det ofta väldigt många frågor tillbaka, något de gärna svarar på, berättar Magnus. Han vet att processen för att installera elbilsladdare i en samfällighet inte går över en natt, något man måste ha förståelse för som entreprenör.

– Vi hjälper styrelsen från första spadtaget till det sista. Kunden behöver bara ha kontakt med oss, säger Magnus på Terranor Infra, och betonar att de alltid optimerar arbetet så att det blir den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen för föreningen.

Kontakta Terranor Infra för att prata om vilken lösning som passar er förening allra bäst. Ni kan ringa eller mejla Magnus direkt på: 076- 114 64 91 eller info@terranor.se

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.