Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareStyrelsens befogenheter att teckna avtal och dokument i föreningens tjänst är stark – men inte till vilket pris som helst. Det gäller att hålla isär behörighet och befogenhet. Även om en ledamot är behörig att företräda föreningen, betyder det inte alltid att ledamoten har rätt befogenhet.
Det är styrelsen som skriver under avtal och dokument. Hela styrelsen kan alltid skriva under något för att exempelvis ett avtal ska gälla fullt ut. Undertecknar samtliga ledamöter är det alltså ett giltigt avtal. Det gäller i de flesta fall även om halva styrelsen skriver under, eftersom det motsvarar ett majoritetsbeslut i styrelsen.
Styrelsens befogenheter – firmatecknare
Men att alla styrelseledamöter ska skriva under alla dokument och avtal, hela tiden, är inte så effektivt, rent praktiskt. Därför brukar man även i samfällighetsföreningar utse en firmatecknare som tecknar för föreningen. Personen, ofta någon ur styrelsen, har då rätt att skriva på avtal och dokument för föreningens räkning. Föreningen kan dessutom utse flera firmatecknare, förslagsvis kassören och ordförande. Vad firmatecknaren faktiskt har för befogenheter reglerar föreningens stadgar.
Samtidigt kan ett avtal fortfarande vara bindande om en styrelseledamot skriver under ett avtal, utan firmatecknarens signering. För att en sådan situation ska uppstå måste motparten vara ovetandes om att den undertecknande för föreningen har överskridit sina befogenheter.
Läs också: Kan styrelsen bli stadeståndsskyldiga?
Det kan till exempel vara en om styrelseledamot, som inte är firmatecknare, skriver avtal med en leverantör utan att ha befogenheter för det – samtidigt som motparten (leverantören) tror att styrelseledamoten faktiskt har rätt befogenheter.
Om det skulle uppstå problem till följd av en sådan situation kan den undertecknande styrelseledamoten bli skadeståndsskyldig gentemot samfällighetsföreningen, även om det är väldigt ovanligt. Som firmatecknare måste man ha med sig att man agerar i medlemmarnas och föreningens intressen.
Begränsningar i befogenhet
En styrelse får bland annat inte överlåta eller ansöka om inteckning i en fastighet utan stöd av stadgar eller genom stämmobeslut. Styrelsen får inte heller besluta om att upplåta en fastighet med nyttjanderätt längre tid än fem år.
“Styrelsen är behörig att företräda föreningen i förhållande till tredje man. Samma behörighet tillkommer firmatecknare. Styrelsen och firmatecknaren får dock ej utan stöd av stadgarna eller föreningsstämmobeslut överlåta eller söka inteckning i fast egendom eller upplåta sådan egendom med nyttjanderätt för länge tid än fem år”, står det i lagen om förvaltning av samfälligheter.