Utredningen “avgift för områdessamverkan” föreslår bland annat att kommuner ska kunna tvinga fastighetsägare och föreningar att betala en återkommande avgift för att tillsammans kunna bedriva områdessamverkan. Även småhusfastigheter omfattas av förslaget. Förslaget ska snart skickas ut på remiss, säger, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidare– Utredningens författningsförslag innebär två alternativa möjligheter att införa en avgift som blir obligatorisk för alla fastighetsägare inom ett samverkansområde. Det ena ger majoriteten av fastighetsägarna i ett samverkansområde möjligheten att initiera en avgift. Det andra ger kommunen möjlighet att införa en kommunal avgift, står det i utredning.
Områdessamverkan kommer enligt utredningens bedömning framför allt att vara aktuellt i städer och tätorter, men även mindre orter kan komma att påverkas av förslaget. Även om det ännu inte är klart om samfällighetsföreningar omfattas, påverkar det i stället föreningens medlemmar direkt.
– Det finns en mängd olika typer av privata fastighetsägare som påverkas. I ena änden av skalan finns enskilda privatpersoner som äger en småhusfastighet, och enskilda firmor med en eller flera hyresfastigheter.
Områdessamverkan
Begreppet områdessamverkan ska ses som ett paraplybegrepp som omfattar olika former av samverkan på en plats eller i ett område såsom platssamverkan, BID med mera. Det är en relativt öppen definition med ambitionen att fånga in begreppets mångfasettering.
Utredningen nöjer sig därför med att konstatera att med områdessamverkan avses att flera olika aktörer med en gemensam plan för långsiktigt förbättringsarbete går samman för att med gemensamma resurser utveckla ett geografiskt avgränsat område
Källa: Avgift för områdessamverkan (SOU )
Kommunen kan tvinga fastighetsägare att ansluta sig till avgiften
Förslaget bygger främst på ett frivilligt deltagande från områdets fastighetsägare. Men det kan övergå till en tvingande anslutning, om majoriteten av områdets fastighetsägare väljer att ansluta sig till “avgiften”.
– Enligt förslaget ska avgiften kunna initieras om en majoritet av fastighetsägarna inom det berörda samverkansområdet själva väljer att göra så.
Med andra ord kan föreningar, delägare i föreningen eller andra fastighetsägare som inte vill betala avgiften tvingas till det. Även kommunen ska kunna besluta om en tvingande avgift om de anser att behov finns.
– Men innan avgiften införs ska kommunen försöka uppnå samma mål med mindre ingripande åtgärder, står det i förslaget.
För att hantera kostnader och administration kopplat till den gemensamma områdessamverkan föreslår utredningen att fastighetsägarna bildar något som liknar en samfällighetsförening.
– Det liknar regleringen av samfälligheter och samfällighetsföreningar, som därför har använts som grund för utformningen av förslagets krav på organisationer som förvaltar en obligatorisk avgift för områdessamverkan. Detta alternativ liknar också flera internationella exempel på reglering.
Förslaget ska skickas på remiss. Utredningen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.