Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareMånga samfällighetsföreningar har väntat på mer information från Skatteverket i kölvattnet av Högsta förvaltningsdomstolen beslut i momsfrågan. Men de föreningar som hoppats på det bästa får nog förbereda sig för det värsta. Enligt Skatteverket blir det inte några mer utbetalningar – oavsett om föreningen har deklarerat och väntar på utbetalning.
Alla föreningar ska dessutom avregistreras ur momsregistret på plus minus noll. Något som kan slå hårt mot de som investerat i gemensamhetsanläggningarna.
Vad gäller samfällighetsföreningar som ska få tillbaka moms men som inte fått det utbetalat ännu, kommer Skatteverket med största sannolikhet besluta att inte göra någon utbetalning till, säger Pia Kjell på Skatteverket. Har ni med andra ord hunnit deklarera moms, och ska få tillbaka pengar, så kommer Skatteverket inte att medge deklarationen.
– Någon utbetalning inte kommer därför inte att ske. Vi kommer självklart att lägga ut mer information löpande på vår hemsida, säger Pia och fortsätter:
– Föreningarnas redovisningsperioder behöver omprövas i de fall de har redovisat moms på uttaxeringarna. Det kan innebära att en förening behöver betala tillbaka moms till Skatteverket. En sådan begäran om omprövning ska ha kommit in till Skatteverket senast det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret gått ut. Detta innebär att omprövning kan ske av år 2018 och senare, förtydligar hon.
Moms ska tillbaka
En förening som blivit registrerad för moms, och fått tillbaka moms, har inte rätt till att behålla den moms som föreningen fått ut, säger Pia Kjell, och menar att eventuell moms som föreningen tidigare har fått utbetalt kan komma att behöva betalas tillbaka till Skatteverket.
Samtidigt kan föreningar som har betalat in mer moms än vad de fått tillbaka begära återbetalning från Skatteverket.
– Föreningen kan själva komma in med en begäran om omprövning och sätta ned den redovisade momsen (ändrar till noll kr i den aktuella redovisningsperioden red anm.), säger Pia Kjell.
Skatteverket kan ompröva ett felaktigt beskattningsbeslut på sitt eget initiativ, säger Skatteverket till Samfälligheterna. Men i vilka situationer det blir aktuellt återstår att se, menar Pia.
–I vilka fall det sker behöver avgöras utifrån omständigheterna i varje enskilt fall och är inte något som vi kan svara på generellt i nuläget. Vi behöver ytterligare tid för att analysera konsekvenserna av domarna från Högsta förvaltningsdomstolen.
Har föreningen några skyldigheter att genomföra en omprövning?
– Det finns ingen skyldighet för föreningen att begära omprövning av sina redovisningsperioder. Begär föreningen inte omprövning, kan det som sagt bli aktuellt att Skatteverket omprövar beskattningsbesluten på eget initiativ.
Skadeståndstalan kan bli aktuellt
När det kommer till skadestånd menar Skatteverket att korrigering för moms i första hand ska ske genom omprövning, och inte genom skadestånd. Samtidigt finns det en möjlighet att väcka skadeståndstalan mot Skatteverket hos Justitiekanslern.
– Det är vanligtvis inte tillräckligt att en domstol, eller annan myndighet, har gjort en bedömning av en rätts- eller bevisfråga som kan ifrågasättas eller kan kritiseras för sitt ställningstagande, i en fråga där det har funnits utrymme för olika bedömningar för att skadestånd ska beviljas, säger Pia Kjell.
Texten uppdateras.
Skall en samfällighetsförening där medlemmar med elbilar har möjlighet att skaffa en laddbox och ladda med fortsätta att deklarera moms?
Dessa medlemmar betalar för tjänsten till ett laddföretaget som i sin tur betalar för elen till samfälligheten.
Räknas det som en vara eller tjänst som gör att samfälligheten ska kvarstå som momsregistrerad?