Restenäsöns vägförening i Västerås krävs på 1,2 Mkr av Skatteverket efter omprövning av föreningens deklarationer. Nu rasar föreningens styrelse: “Vi ville inte ens bli momsregistrerade.”
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareSamfällighetsföreningen, som bland annat förvaltar en bro för både allmänheten och medlemmar, genomförde en stor brorenovering under 2022 och 2023. Eftersom föreningen blev intvingade i momssystemet, kunde de också lyfta momsen på alla byggkostnader.
– För säkerhets skull stämde vi av det med handläggare på Skatteverket innan, och hon menade att vi gjorde allt rätt. Så vi förutsatte att de hade koll och litade på deras svar.
Styrelsen, som redan innan Skatteverket tvingade in föreningen i momssystemet, hade pratat om att momsregistrera sig frivilligt, för att sedan kunna lyfta moms på byggkostnaderna.
– Men vi kom överens om att det inte var värt det. Det skulle bli för mycket jobb, strul och ansvar. Men vi trodde inte att de skulle tvinga in oss i momsregistret, för att vi skulle ju bara få massor tillbaka. Men de gjorde dem.
Samfälligheten upprättade en budget för projektet, och stämman tog beslut om finansiering. Sparkassan tömdes, banklån togs – och tack vare att föreningen fick lyfta momsen såg kalkylen bra ut.
– Vi har kalkylerat in den ingående momsen i vår budget för en ny bro, som vi av tekniska och säkerhetsmässiga skäl var tvungna att byta. Det är inte så att vi sitter med massor av pengar på banken efter en brorenovering för nästan 6 Mkr.
Men nu vill Skatteverket ha tillbaka momsen. Nästan 1,2 miljoner kronor. Pengar som föreningen inte har – eftersom allt gick till den nya bron.
– Om inte ens de på Skatteverket visste om det här, hur ska då vi kunna planera och förutse för detta? Vi är en liten ideell förening utan skatteexperter. Vi förlitar oss på vad myndigheterna säger till oss att göra, säger Anders och fortsätter:
– Vi har alltså inte brustit på något sätt. Vi är på inget sätt skyldiga eller medskyldiga till händelseförloppet. Allt ansvar ligger hos Skatteverket, samma skatteverk som nu försöker smyga över ansvaret för konsekvenserna av sitt handlande på helt oskyldiga parter.
Hur kommer föreningen att hantera kravet från Skatteverket?
– Vi kommer att bestrida det i sin helhet. Vi har inte råd att betala tillbaka allt det här på ett bräde, alla pengar ligger i nya bron. Då behöver vi en avbetalningsplan, och då blir det ju ränta på det.
Vad tycker du om Skatteverkets agerande?
– Den som äger beslutet äger risken. Och här är det skatteverket som äger det. De har inte tagit ett beslut som bygger på en ansökan eller så från oss, utan det är Skatteverket som suttit och bestämt hur det ska vara. Jag tycker att det är de som ska ta den smällen.