Samfälligheten samlar in tiotusentals kronor – varje år

Åre Björnen samfällighetsförening har i flera år stöttat det lokala föreningslivet genom att varje år skänka pengar till föreningar och organisationer. I år fick Åre slalomklubb och Duveds IF dela på 50 000 kronor. 

Men pengarna kommer inte från samfällighetens kassa – utan från Åre Björnens tusentals besökare. Åtminstone indirekt. Genom ett klassiskt win-win-upplägg får föreningen tillbaka tusentals kronor varje år.

Varje år besöker tusentals turister Åre, främst för skidåkning. Många av dem hamnar i Åre Björnen, ett område totalt med cirka 12 000 sängplatser, varav cirka 7 000 bäddar finns inom samfälligheten fördelat på hotell, lägenhetshus och stugor. 

Det stora inflödet av människor, både på vinterhalvåret men också en ökad sommarturism i spåren av bättre cykelmöjligheter inom Björnenområdet, ställer bland annat krav på sophantering och vägskötsel. Snöröjning, sophämtning och källsortering. 

Men för några år sedan fick styrelsen en snilleblixt. Varför inte, på något sätt, ta tillvara på den stora mängd skräp som genereras? 

– Eftersom att det här är ett stort turistområde så slängs det väldigt mycket burkar, om man får uttrycka sig milt, säger Carin Broman, styrelseledamot i samfälligheten sedan 20 år. 

Lösningen låg i panten. Samfällighetsföreningen inledde ett samarbete med återvinningsföretaget Pantamera runt 2013, och ställde ut så kallade pantigloos på föreningens mark. Igloos som snabbt fylldes med tomma burkar och flaskor och skapade helt nya inkomster till samfälligheten. Tio år senare flyger samarbetet högre än någonsin. 

–  Det vore ju oklokt att inte ta hand om burkarna, för annars ligger de på backen i stället. Då måste någon städa upp det, vilket dessutom kostar pengar. Man vill ha ett snyggt och fint område. Det blir en win-win situation, säger Carin. 

Resulterat i tusentals kronor till föreningslivet

De senaste fem åren har Åre Björnen Samfällighetsförening skänkt över 150 000 kronor fördelat på över 15 föreningar.  Bland annat har Åre Totalskidskola, en skidskola för personer med funktionsnedsättning, fått 25 000 kronor. På årets årsstämma fick Åre slalomklubb och Duveds IF ta emot 25 000 kronor vardera. 

– Vi har gjort det här varje år, förutom under covid. Då blev det inget.  

Åre Freestyle grupp och Åre ridklubb är två andra föreningar som fått pengar. Väntrummet på barnavdelningen hos Åre hälsocentral fick nya leksaker tack vare samfälligheten. Som uppvuxen i Åre ser Carin Broman vilken skillnad det gör – och hur det lyfter hela området. 

– Alla vill ju att våra barn ska röra sig. Samtidigt vet alla att det är ideella krafter som driver föreningar, föräldrar och generationer jobbar ihop för att få det att fungera.  Så det här är väldigt uppskattat. Alla tycker det är lika roligt varje år. 

– Det är ju inte alla som har råd att skicka sina barn och ungdomar på tävlingar, oavsett om det handlar om längd, freestyle, slalom eller segling, you name it. Och genom det här kan fler barn vara med, säger Carin. 

Rent praktiskt ställer Pantamera ut igloos (sopkärl för burkar) på föreningens mark, kärl som automatiskt läser av när de är fulla. Då åker Pantamera ut och tömmer dem – och samfälligheten får betalt. 

Carin Broman har fått ansvaret att inför varje årsstämma ta fram förslag på potentiella mottagare som styrelsen sedan tar ställning till. Det kan vara allt från idrottsföreningar till lokala mötesplatser för områdets ungdomar. Lokalen i Åre, en samlingsplats som varit grunden för flera lokala initiativ, har också mottagit pengar från samfällighetsföreningen.  

– Jag försöker ge två eller tre förslag till styrelsen. Sen är det dem som beslutar.  De som blir utvalda presenteras på stämman, och då får de även komma dit och hämta den stora checken på plats. Så får de berätta lite om sina föreningar och vad de gör för något.

Så kan ni också stödja det lokala föreningslivet

Eva Stenström, kundansvarig vid Returpack/Pantamera, berättar att samarbetet med Åre Björnen startade redan 2011/2012, och har varit ett lyckat samarbete. Även om förutsättningarna för den här typen av samarbeten ser annorlunda ut i dag, finns det fortfarande möjlighet för samfälligheter att ansluta sig. 

– Vi ser väldigt positivt på att man vill komma igång med pantinsamling. Går pantpengarna dessutom till något välgörande ändamål blir det verkligen en win-win-situation, säger Eva Stenström.

Annons

2 KOMMENTARER

  1. Finns pantinsamling med i anläggningsbeslutet för Åre Björnen? Om det inte gör det är det då att betrakta som främmande verksamhet? Det är ju uppenbart en bra sak, men får man verkligen göra så här och generera pengar till samfällighetsföreningen? Ska inte enbart uttaxeringen täcka utgifterna som föreningen har?

    • Det är en intressant fråga. Föreningen förser föreningens område med pantigloos, men pengarna från panten går oavkortat direkt från Pantamera till den förening/organisation som får pengarna. Frågan är hur man bedömer Pantigloos. Det går nog att argumentera för att de omfattas av till exempel skräphantering.

      / Jakob

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs också