Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareTidigare i veckan slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att samfällighetsföreningar inte längre behöver redovisa och betala moms på de uttaxeringar som baseras på andelstal. Beslutet påverkar bland annat Naturvårdsverkets utbetalning av ”ladda bilen” bidraget – som nu har stoppats på obestämd tid.
Beskedet har väckt blandade känslor. Ett glädjebesked för många samfällighetsföreningar – ett tyngre för andra. En samfällighetsförening som svävar i ovisshet är Stenhuggarens samfällighet, belägen i Västervik. Föreningen består av 64 radhus och tre tillhörande garagelängor, där de bland annat har investerat i infrastruktur för elbilsladdning.
– Hela arbetet, inklusive att dra alla kablar, sätta upp utrustningen och inköp av laddare, gick på cirka 1,5 miljoner kronor inklusive moms. Eftersom vi tog för givet att vi skulle kunna dra av momsen fyllde vi inte heller i någon moms i vår bidragsansökan till Naturvårdsverket, säger föreningens ordförande Gunnar Alm.
Högsta förvaltningsdomstolens beslut orsakar dessutom en potentiell dubbelsmäll för Stenhuggarens samfällighet. Dels kan momsavdraget brinna inne, dels blir utbetalningen från Naturvårdsverket lägre i förhållande till kostnaden.
– Vi hade cirka 324.000 kronor i momskostnader på investeringen, så bara där förlorade vi 162.000 kronor i bidrag som det ser ut nu.
Eftersom samfällighetsföreningar fram till nyligen har kunnat dra av momsen på sina kostnader, har man inte heller behövt fylla moms i sin ansökan till Naturvårdsverket. Men eftersom HFD nu tar bort möjligheten att dra av momsen, uppstår istället en momskostnad – som bidraget inte täcker, förutsatt att Skatteverket inte kommer med vägledning som ger fortsatt rätt till momsavdrag.
– Om det här tar lika lång tid som en vanlig ansökan tar så kommer det att bli jobbigt. Jag hoppas att Naturvårdsverket löser det här snabbt, utan att vi som förening behöver skicka in en ny ansökan. Jag hoppas att de helt enkelt räknar ut bidraget på nytt, och skickar över differensen, säger Gunnar Alm.
Fortfarande ‘paus’ i utbetalningar
Naturvårdsverket har för tillfället stoppat all utbetalning av bidrag till följd av HFD:s beslut att ändra Skatterättsnämndens förhandsbesked. För Stenhuggarens samfällighet, som redan fått sitt bidrag beviljat och utbetalt, handlar det i första hand om att få ut kompletterande bidrag för att täcka upp eventuella momskostnader.
Axel Nekham, chef klimatklivsenheten för laddinfrastruktur på Naturvårdsverket, säger att man fortfarande väntar på en del klargörande från Skatteverket, men att kostnaderna för moms kommer att vara bidragsberättigade för de föreningar som blir avregistrerade ur momsregistret.
Samtidigt berättar han att Naturvårsdverket inte kommer att initiera någon omprövning av tidigare beslut till följd av domen.
– De föreningar som varit momsskyldiga har haft avdragsrätt för momsen. Eftersom de har kunnat dra av momsen har den inte utgjort en bidragsberättigande kostnad. Under de förutsättningarna har tidigare beslut inte varit felaktiga på ett sådant sätt att Naturvårdsverket ska ändra dem.
När Naturvårdsverket kan starta utbetalningen av bidraget igen är oklart. Först måste Skatteverket komma ut med mer information, menar Axel Nekham.
– Vi kan därför inte uttala oss om någon tidsaspekt. Vi vet i nuläget inte när vi kommer att återuppta utbetalningarna igen, säger han.