Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareAtt organisera en städdag i en samfällighetsförening kan vara en utmaning, men med rätt planering kan det bli en trevlig och effektiv dag för alla. Städdagar handlar inte bara om att hålla området snyggt, utan också om att bygga gemenskap och skapa trivsel i boendemiljön. Här kommer några tips på hur ni kan lyckas med er städdag.
Det allra viktigaste för att lyckas med en städdag är att planera i god tid. Kommunicera datum och tid för städdagen tidigt, och använd flera kanaler: mejl, anslagstavlor, sociala medier och föreningens hemsida. Genom att vara ute i god tid ökar ni chansen att fler kan delta. Ett tydligt informationsbrev som beskriver vad som ska göras och vilken utrustning som kan vara till nytta är exempel på information som kan framgå.
En välorganiserad städdag underlättas av en tydlig struktur. Dela upp området i olika zoner och utse ansvariga ”ledare” för varje del. Ansvariga ser till att arbetet fördelas inom sin grupp och att uppgifterna blir slutförda. Det kan vara bra att skapa en checklista eller ett körschema så att ni enkelt kan bocka av vad som har blivit gjort.
Regler kring böter för utebliven medverkan på städdagar
En vanlig fråga i samfällighetsföreningar är om det är tillåtet att utfärda böter eller avgifter till medlemmar som inte deltar i städdagar. Enligt lagen får en samfällighetsförening inte tvinga medlemmarna att delta eller ta ut avgifter för uteblivet deltagande.
Detta bekräftades i ett mål i Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, där en förening försökte införa en avgift på 500 kr för medlemmar som inte deltog i städdagen. Föreningen erbjöd även möjligheten att utföra uppgifter senare som alternativ.
I domen från 2016 fastslog MÖD att samfällighetsföreningen inte hade rätt att ta ut avgifter för uteblivet deltagande, då det strider mot lagen om förvaltning av samfälligheter. Föreningen får endast täcka sina kostnader genom uttaxering i pengar, inte genom arbete eller straffavgifter.
Vanliga uppgifter under en städdag
- Rensa rabatter från löv och ogräs
- Sopa gemensamma gångvägar och parkeringar
- Rengöra och underhålla lekplatser och gemensamma utrymmen
- Klippa buskar och häckar
- Rapportera om trasig utrustning eller andra problem
- Rensning av dagvattenbrunnar och dränering
- Slyröjning och beskärning av träd
- Målning
- Underhåll av farthinder och skyltar
- Skötsel av gång- och cykelvägar
- Hantering av kompost och trädgårdsavfall
- Rengöring och underhåll av bryggor
- Kontroll av förtöjningsutrustning
- Målning av parkeringslinjer
- Reparation av skador på asfalten
- Rengöring av sopkärl och soprum
Öka engagemanget
För att locka fler att delta kan ni göra städdagen till en social aktivitet. Att ordna gemensamma raster med fika efter arbetet skapar ett trevligt tillfälle där grannar får chans att umgås, samtidigt som de gör en insats för området. Små belöningar, som något smått att äta eller dricka, kan motivera deltagande. Tänk att ni inte får vara för generösa när det kommer till mat och dryck på städdagen. Kaffe och bulle brukar räcka långt.
För att städdagen ska bli så smidig som möjligt är det viktigt att rätt utrustning finns på plats. Förutom handverktyg som räfsor och krattor kan det behövas containrar för att hantera avfallet. Här är det viktigt att se till att sortera avfallet korrekt, särskilt om det finns farligt avfall som elektronik eller kemikalier.
Om ni till exempel behöver en container för avfall går det att hyra över dagen. Kostnaden varierar beroende på storlek och plats, men några tusenlappar brukar göra jobbet. Tänk på att det ibland tillkommer kostnader om avfallet överstiger en viss vikt eller om det sorteras fel.
Säkerhet är också viktigt att ha i åtanke. Se till att alla deltagare har tillgång till arbetshandskar och oömma kläder. Vid hantering av tunga föremål eller farligt avfall (undvik om det går) bör rätt skyddsutrustning användas.
Skapa högre engagemang
En städdag är också en möjlighet att stärka gemenskapen i samfälligheten. Bjud på fika eller arrangera en gemensam grillning när arbetet är klart. Det gör inte bara städdagen roligare, utan ger också medlemmar en chans att lära känna varandra bättre. Se till att planera in pauser för att uppmuntra till lite samvaro.
Kort checklista för en lyckad städdag
- Planera i god tid – informera om datum, tid och plats
- Dela upp området i zoner med ansvariga städledare
- Skapa en checklista för dagens uppgifter
- Säkerställ att rätt utrustning och containrar finns på plats
- Sortera avfallet noggrant för att undvika extra avgifter
- Tänk på säkerheten: oömma kläder och arbetshandskar
- Uppmuntra gemenskap genom fika eller grillning efter arbetet
Hänsyn till särskilda behov
Alla har inte möjlighet att delta i städdagen, antingen på grund av ålder, hälsa eller andra hinder. Det är viktigt att föreningen tar hänsyn till det, och inte pressar medlemmar att delta om de har giltiga att utebli.
Hej, i artikeln läser jag:
”Tänk att ni inte får vara för generösa när det kommer till mat och dryck på städdagen.”
Vad exakt innebär det?
Hej,
Man får till exempel inte bjuda medlemmar på varmrätt och dryck (på föreningens bekostnad).
Allt gott,
Redaktionen