Elnätsavgifterna i Sverige justeras uppåt under 2025. Den genomsnittliga ökningen mellan 2024 och 2025 ligger på 10,6 procent, vilket enligt Nils Holgersson-gruppens kartläggning är den största uppmätta årsförändringen sedan mätningarna inleddes 1996.
– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger Rikard Silverfur, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.
Högsta förändringarna i Mölndal och Ronneby
Bland kommunerna med störst procentuell förändring återfinns Mölndal, där elnätsavgiften stiger med 35,5 procent, och Ronneby, med en höjning på 31,3 procent. Även Bjuv, Helsingborg och Ängelholm har avgiftsförändringar i samma storleksordning. Trots ökningen ligger avgifterna i flera av dessa kommuner fortsatt nära eller under genomsnittet i landet.
Prisnivåer varierar över landet
De högsta elnätsavgifterna 2025 finns i flera kommuner i Jämtlands län, däribland Härjedalen, Bräcke och Ånge. I dessa områden uppgår avgiften till över 191 öre per kilowattimme, vilket är mer än 50 procent över riksgenomsnittet.
Olika modeller för prissättning
Kartläggningen visar att större elnätsbolag tillämpar olika modeller för hur priser sätts. Vattenfall och Ellevio använder enhetspriser där kunder i olika geografiska områden betalar samma avgift. E.ON delar i stället in sina priser i tre regionala zoner.
Förändrade förutsättningar från myndighet
Bakgrunden till avgiftsförändringarna är bland annat att Energimarknadsinspektionen beslutat om nya intäktsramar för elnätsföretagen för perioden 2024–2027, menar aktörerna bakom Nils Holgerssonrapporten.
– Elnätsbolagen behöver svara på frågan om det är rimligt att elnätspriset är detsamma i till exempel Malmö som i Ydre, en av de mest glesbefolkade kommunerna i södra Sverige, utan att kunderna får veta varför, säger Rikard Silverfur.