Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareNovusundersökningen, beställd av Energimyndigheten, visar att småhusägare saknar tillräcklig kunskap om hur de kan använda energi effektivt, vilket hindrar deras förmåga att genomföra lönsamma energibesparande åtgärder.
Trots att 55 procent känner till den kommunala energi- och klimatrådgivningen, är kännedomen om tillgängliga stödåtgärder låg, visar undersökningen.
– Genom enkla åtgärder finns det pengar att spara för många småhusägare. Du kan byta till effektiva vattenkranar och munstycken eller sätta in energieffektiva glas i dina fönster. Att tilläggsisolera vinden är en god investering. Det låter kanske dyrt, men det behöver det inte vara, säger Veronica Eade.
Veronica Eade betonar att investeringar i energieffektivisering kan vara lönsamma, med en genomsnittlig återbetalningstid på 6,5 år. Exempel på åtgärder inkluderar byten till energieffektiva vattenkranar och fönster, samt tilläggsisolering av vinden.
Energimyndigheten bedömer att energieffektivisering inom bostäder, service och industri kan minska elbehovet med 20-25 terawattimmar fram till 2030. Det motsvarar årsproduktionen i Sveriges största kärnkraftverk under 2023, eller mängden el som går till uppvärmning i Sverige under ett år, skriver myndigheten.
– Utan att sänka vår levnadsstandard kan vi använda den energi vi har mer effektivt och på så vis minska behovet att tillföra mer el. Det sparar både pengar och naturresurser, säger Veronica Eade.