fbpx

Kommunen river upp beslutet: Ja till solceller

Efter mycket om och men fick Skogåsens samfällighetsförening rätt mot kommunen. Nu får föreningen installera solceller för att möta medlemmarnas elbehov.
“De ville att vi skulle ha röda paneler, men de var dubbelt så dyra och mycket sämre.“

Till följd av att föreningen installerade 182 elbilsladdare, en i varje garage, behövde föreningen agera för att säkra upp kommande elbehov. Den befintliga elanläggningen blev snabbt pressad, och kostnaden för att säkra upp elanläggningen hade blivit alldeles för dyr, berättar Birger Winsa, vice ordförande och projektansvarig i Skogåsens samfällighetsförening.

Förutom att gräva upp hundratals meter mark och asfalterad väg, menade Vattenfall att föreningen behövde nya kablar för att klara av en starkare säkring. Därför valde föreningen en annan väg. 

– Eftersom vi har elbilsladdare i varje garage så slog elförbrukningen i taket på nätterna när alla laddar, därför var vi tvungna att göra något, säger Birger Winsa, och menar att föreningen ville möta behovet med hjälp av solceller, tillsammans med batterier för energilagring. 

Men Birger, som samtidigt såg en miljövinst i att installera solceller på föreningens garagetak, möttes av negativa tongångar på kommunens bygglovsavdelning. Samfällighetsföreningen består nämligen av 70-talsradhus som är kulturmiljöskyddade. Kommunens bygglovsavdelningen menade att svarta solpaneler på det röda taket skulle förvanska området. 

– De menade att svarta solpaneler på det röda garagetaket skulle bli fult, och att det skulle bryta för mycket mot det röda taket. Så de ville att vi skulle installera röda paneler istället, men de var dubbelt så dyra och mycket sämre. 

Rekommenderade föreningen att ta ett dyrare alternativ

Birger berättar att avbetalningstiden på den ursprungliga kalkylen låg på cirka 8-10 år, medan de mer sällsynta röda solpanelerna hade dubblerat avbetalningstiden. 

– Med röda paneler hade det blivit 20 år. När jag började leta runt insåg jag att det var väldigt ovanligt med röda paneler, och det var dessutom dyrare att hitta någon som ville installera dem eftersom de var ganska speciella. 

För att få ett formellt avslag från kommunen på sin ansökan var föreningen tvungen att ta en initial kostnad på 10.000 kronor. Det gav föreningen möjlighet till att göra en överklagan av beslutet till Länsstyrelsen, en process man också inledde. Samtidigt argumenterade föreningen att solcellerna inte syntes från marken, eftersom de låg platt på taket. 

– Vi fick informellt avslag för bygglovet först, som vi överklagade till Länstyrerlsen. Men överklagan avslogs på grund av att vi inte hade ett formellt avslag.

Kommunen rev upp tidigare beslut

Men det skulle ordna sig ändå, visade det sig. Mycket tack vare en artikel i lokalmedia, menar Birger.

–  Det fick nog politikerna att tänka om. Artikeln tillsammans med att en varning om att vi var beredd att gå hela vägen med överklagan ledde till att kommunen kovände. En vecka efter publiceringen i tidningen fick vi ett brev som mer eller mindre bad oss att glömma allt, och att vi skulle börja om processen. De gjorde nog ett undantag för oss och vårt K-märkta område. 

Nu lever Birger Winsas, och samfällighetens, vision om att bli Sveriges mest miljövänliga samfällighet. 

– Jag vill att vi blir självförsörjande på el, så länge jag får stämman med mig. Vi kan producera cirka 150.000 kWh per år på garagetaken, som alla är i syd-sydväst och sydöst läge. Nästan hela taket är dessutom osynliga från både fastigheter och vägar. 

Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här