Fjärrvärmepriserna har ökat med 15 procent mellan 2023 och 2024, vilket är den största prisökningen sedan 1996. Ökningen är nästan dubbelt så hög som fjolårets rekordhöjning på cirka åtta procent.
Årets Nils Holgerssonsrapport har landat. Den årliga rapporten jämför prissättning för fjärrvärme, el, avfallshantering och vatten. Rapporten visar att priserna fortsätter uppåt, med fjärrvärme i täten. Priset ökat med över 30 procent i 23 kommuner, samtidigt som de redan stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner fortsätter att växa, skriver Nils Holgerssongruppen.
– Årets siffror innebär ett rekord i prischock. När vi presenterade fjärrvärmesiffrorna förra året pratade vi om den högsta höjningen i Nils Holgerssonrapportens snart 30-åriga historia. Då låg höjningen på i genomsnitt 7,8 procent. I år ligger snitthöjningen på hela 15,2 procent. De här höjningarna svider rejält i landets plånböcker, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
Prisvariation mellan kommuner
För en typlägenhet i den så kallade Nils Holgersson-fastigheten har den genomsnittliga månadskostnaden för fjärrvärme stigit till 1 202 kr. Kostnaden varierar dock kraftigt mellan olika kommuner. I Nordanstig, som har det högsta priset i landet, är månadskostnaden 1 627 kr, vilket är 35 procent högre än rikssnittet.
I den billigaste kommunen, Luleå, ligger priset på 710 kr per månad, vilket är hela 41 procent lägre än snittet. Jämfört med Luleå är fjärrvärmen i Nordanstig mer än dubbelt så dyr.
Högsta prisökningarna sedan 1996
Sammanlagt höjer 23 fjärrvärmebolag priserna med 30 procent eller mer, medan ytterligare 56 bolag höjer priserna med mellan 20 och 30 procent. Prisökningarna är de högsta som registrerats sedan Nils Holgerssongruppen började granska fjärrvärmepriserna 1996.
Solör Bioenergi med högsta priser
Bolaget Solör Bioenergi, som äger åtta av de tio fjärrvärmenät med de högsta priserna i Sverige, är den största aktören bland de dyraste fjärrvärmenäten.