fbpx
Annons

Farthinder på enskild väg: Det här gäller

Farthinder är viktiga verktyg för att säkerställa säkerheten på våra vägar genom att sänka trafikantens hastighet. Men innan styrelsen beslutar om att anlägga farthinder är det bra att ta reda på mer om olika typer av farthinder, hur de ska utformas och vilka regler som gäller. 

Det finns flera vanliga typer av farthinder. Gupp är det mest effektiva sättet att sänka hastigheten på, men kan orsaka buller och vibrationer som kan upplevas som störande av de medlemmar vars fastigheter ligger intill. Sidoförskjutningar, eller chikaner, tvingar fordon att sänka hastigheten genom att förflytta sig i sidled, men kräver också att vägen är tillräckligt bred för att större fordon ska kunna passera. 

Hastighetspåminnare

Digitala skyltar som varnar förare när de kör för fort, vilket kan bidra till att öka medvetenheten och sänka hastigheten. Vid val av farthinder är det viktigt att tänka på vad det är för typ av fordon som framförs på samfällighetens vägar.

Var tydlig i dialogen

Eftersom farthinder har en stor påverkan på trafiken behöver styrelsen se till att aktörer som nyttjar vägen informeras i god tid. Får föreningen statliga bidrag behöver styrelsen ta en dialog med Trafikverkets utredare för att säkerställa att den valda lösningen inte påverkar bidraget, eftersom olämpliga hinder kan leda till att vägen tappar sin bidragsrätt. 

Styrelsen kan dessutom behöva informera aktörer som posten, räddningstjänsten och eventuellt kollektivtrafiken om den berörs. Även om det inte behövs ett stämmobeslut kan det vara bra att ta upp frågan om farthinder på stämman, då medlemmarna dels blir informerade, dels har möjlighet att vara med och besluta om eventuella farthinder. 

Skyltar och märkning

Det är viktigt att styrelsen ser till att farthinder markeras tydligt. För enstaka farthinder rekommenderas vägmärke A9, varning för farthinder, eller A5, varning för avsmalnande väg, beroende på vilken typ av hinder som finns. Precis intill farthindret bör det vara markerat i båda körriktningarna med dubbelsidiga skyltar som X3, blågul sidomarkeringsskärm, eller pollare. Det är viktigt att markeringarna är reflekterande och synliga även i mörker. Ett gupp på en belagd väg kan också kompletteras med vägmarkeringar för extra tydlighet.

Ska flera hinder placeras ut inom området, som också är synliga för trafikanter, kan ni istället för A9 använda vägmärke E11 på lämplig plats, rekommenderad lägre hastighet.

Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här